Stel jij bent zelf de personeelsadviseur van een organisatie. En je moet zo’n 200 sollicitatiebrieven lezen. Wat zou jou dan helpen bij het doornemen van al die brieven? Juist. Een heldere en overzichtelijke opmaak (lay-out) van de sollicitatiebrief. Het zorgt ervoor dat je een sollicitatiebrief snel kunt scannen en lezen.

Snel scannen en lezen

Waarom het belangrijk is dat de personeelsadviseur jouw sollicitatiebrief makkelijk kan lezen? Deze adviseur beslist of jij wel of niet uitgenodigd gaat worden voor een sollicitatiegesprek.

Wanneer je brief een overzichtelijke opmaak heeft en prettig leesbaar is, help je de personeelsadviseur bij een positieve keuze voor jou. Hoe zorg je daar nu voor? Lees verder.

Beknopt

Denk weer even aan de ontvanger van die 200 sollicitatiebrieven. Ellenlange verhalen zal hij of zij niet willen lezen. Het is dan ook de kunst om beknopt te vertellen waarom jij geschikt ben voor de functie. En wat je motivatie daarbij is.

Schrap dan ook alles wat overbodig is. En probeer je sollicitatiebrief op één A4’tje te zetten. Dit is overigens niet een wet van Meden en Perzen. Een tweede pagina met een of twee alinea’s met relevante informatie kan natuurlijk. Maar probeer ook dan je informatie beknopt weer te geven.

Witregels in je sollicitatiebrief

We gaan weer even terug naar de personeelsadviseur. Een sollicitatiebrief waar alle tekst dicht op elkaar staat, vindt hij of zij vast niet prettig leesbaar. Die brief is niet snel scanbaar.

Zorg daarom voor voldoende witregels. Ze vormen een zichtbare afscheiding tussen de verschillende onderdelen (zoals opening, motivatie, geschiktheid, afsluiting) van je sollicitatiebrief. En maken zo de opbouw van je brief duidelijk.

In het template hieronder zie je hoe de opmaak en opbouw van je sollicitatiebrief er zou kunnen uitzien.

Handleiding sollicitatiebrief schrijven - template sollicitatiebrief - opbouw, opmaak en inhoud

Regelafstand in je brief

Zorg voor een ruime regelafstand in je brief. Ook dit zorgt ervoor dat je sollicitatiebrief er rustig uitziet en makkelijk leest.

Marges in je brief

Neem in je sollicitatiebrief ook ruime marges links, rechts, onder en boven. Kies bijvoorbeeld voor een marge van 2,5 cm of 2 cm. Een lay-out met ruime marges geeft rust aan je brief. Bovendien krijgt de personeelsadviseur de mogelijkheid aantekeningen in zijkant of bovenkant van de brief te schrijven.

Sollicitatiebrief links uitlijnen

Zorg er daarnaast voor dat je sollicitatiebrief links uitlijnt. En niet regelvullend van links tot helemaal rechts omdat de letters op een regel dan erg ver uit elkaar kunnen staan. Ze worden namelijk over de hele regel verspreid. Dit bevordert de leesbaarheid van de tekst niet.

Lettergrootte in je sollicitatiebrief

De personeelsadviseur die je brief bekijkt, vindt een goed leesbare lettergrootte prettig. Kies daarom een lettergrootte van bijvoorbeeld 10, 11 of 12 punten.

Prettig leesbaar lettertype

Kies verder voor een zakelijk en gangbaar lettertype dat alle computers kennen. Je weet dan zeker dat je sollicitatiebrief er uit komt te zien zoals jij dat bedoeld hebt. Voorbeelden van deze lettertype’s zijn Arial, Verdana, Open Sans en Times New Roman.

Basiskleur zwart

Zorg er daarnaast voor dat de basiskleur van je tekst zwart is. Op het scherm is tekst in deze kleur altijd goed leesbaar. Ook wanneer je brief gekopieerd wordt, blijft de tekst prima leesbaar.

Opmaak sollicitatiebrief behouden

Tot slot: sla je sollicitatiebrief als pdf-document op. En verstuur je brief vervolgens als pdf-document. Je weet dan zeker dat de opmaak van je brief behouden blijft. En dat je brief onafhankelijk van de standaard instellingen van de ontvanger, weergegeven wordt zoals jij het bedoeld hebt.

Voorbeelden van sollicitatiebrieven

Wil je direct een perfecte sollicitatiebrief? Download dan een van de vele kant-en-klare sollicitatiebrieven van Solliciteerbeter.nl. Elke brief is vlot, overtuigend en foutloos geschreven. Je kunt nu kiezen uit tientallen voorbeeld-sollicitatiebrieven voor een grote variatie aan functies.

Extra hulp sollicitatiebrief schrijven

Als extra hulp hebben we een complete ‘handleiding sollicitatiebrief schrijven’ voor je opgesteld. Hierin is informatie gebundeld die anders verspreid op het web staat. Binnen 10 minuten heb je nu een goed overzicht waarmee je direct aan de slag kunt gaan.

Onderscheidende sjablonen

Tot slot bieden we je sjablonen aan waarmee jij zelf in een handomdraai een mooie en onderscheidende opmaak voor je cv en sollicitatiebrief maakt. De sjablonen zijn opgesteld in Microsoft Word en zorgen ervoor dat jij je professioneel kunt presenteren.

Nog niet volledig overtuigd? Lees hier alvast de ervaringen van klanten van Solliciteerbeter.nl.

Pin It on Pinterest

Share This