Stel jij bent zelf de personeelsadviseur van een organisatie. En je moet zo’n 200 sollicitatiebrieven lezen. Wat zou jou dan helpen bij het doornemen van al die brieven? Juist. Een heldere opmaak van de sollicitatiebrief. Een overzichtelijke lay-out. De opmaak (lay-out) zorgt ervoor dat je een brief snel kunt scannen en lezen.

Snel scannen en lezen

Waarom het belangrijk is dat de personeelsadviseur jouw sollicitatiebrief makkelijk kan lezen? Deze adviseur beslist of jij wel of niet uitgenodigd gaat worden op sollicitatiegesprek.

Wanneer je brief een overzichtelijke opmaak heeft en prettig leesbaar is, help je de personeelsadviseur bij een positieve keuze voor jou. Hoe zorg je daar nu voor? Lees verder.

Beknopt

Denk weer even aan de ontvanger van die 200 sollicitatiebrieven. Ellenlange verhalen zal hij of zij niet willen lezen. Het is dan ook de kunst om beknopt te vertellen waarom jij geschikt ben voor de functie. En wat je motivatie daarbij is.

Schrap dan ook alles wat overbodig is. En probeer je sollicitatiebrief op één A4-tje te zetten. Dit is overigens niet een wet van Meden en Perzen. Een tweede pagina met een of twee alinea’s met relevante informatie kan natuurlijk. Maar probeer ook dan je informatie beknopt weer te geven.

Opmaak sollicitatiebrief: witregels

We gaan weer even terug naar de personeelsadviseur. Een sollicitatiebrief waar alle tekst dicht op elkaar staat, vindt hij of zij vast niet prettig leesbaar. En kan hij of zij niet snel scannen. Zorg dus voor voldoende witregels. Ze vormen een zichtbare afscheiding tussen de verschillende onderdelen van je sollicitatiebrief. En maken zo de opbouw van je brief duidelijk. De opmaak en opbouw van je sollicitatiebrief zouden er bijvoorbeeld zo kunnen uitzien:


[Bedrijfsnaam]
[Contactpersoon]
[Adres bedrijf]
[Postcode en woonplaats]
witregel
witregel
witregel
[Plaatsnaam, datum]
witregel
[Onderwerpregel]
witregel
witregel
[Aanhef]
witregel
[alinea 1: opening]
witregel
[alinea 2]
witregel
[alinea 3]
witregel
[alinea 4: slot]
witregel
[Met vriendelijke groet,]

[handtekening] enkele witregels

[eigen naam]
[eigen adres]
[postcode en woonplaats]

enkele witregels

[Bijlage: curriculum vitae]

Opmaak sollicitatiebrief: regelafstand

Zorg verder voor een ruime regelafstand in je brief. Ook dit zorgt ervoor dat je sollicitatiebrief er rustig uitziet en makkelijk leest. Kies bijvoorbeeld voor regelafstand anderhalf.

Opmaak sollicitatiebrief: marges

Neem in je sollicitatiebrief ook ruime marges links, rechts, onder en boven. Kies bijvoorbeeld voor een marge van 2,5 cm. Een lay-out met ruime marges geeft rust aan je brief. Bovendien krijgt de personeelsadviseur de mogelijkheid er aantekeningen in te schrijven.

Opmaak sollicitatiebrief: uitlijning

Zorg er daarnaast voor dat je sollicitatiebrief links uitlijnt. En rechts niet. Waarom niet? Bij een uitlijning rechts staan de letters op een regel soms erg ver uit elkaar. Ze worden namelijk over de hele regel verspreid. Dit bevordert de leesbaarheid van de tekst niet.

Opmaak sollicitatiebrief: lettergrootte

De personeelsadviseur die je brief bekijkt, vindt een goed leesbare lettergrootte prettig. Kies daarom een lettergrootte van bijvoorbeeld 10 of 12 punten.

Opmaak sollicitatiebrief: lettertype

Kies verder voor een zakelijk en prettig leesbaar lettertype. En voor een gangbaar lettertype dat alle computers kennen. Je weet dan zeker dat je sollicitatiebrief er uit komt te zien zoals jij dat bedoeld hebt. Voorbeelden van deze lettertype’s zijn Arial, Verdana en Times New Roman.

Opmaak sollicitatiebrief: kleur

Zorg er daarnaast voor dat de kleur van je tekst zwart is. Op het scherm is tekst in deze kleur altijd goed leesbaar. Ook wanneer je brief gekopieerd wordt, blijft de tekst prima leesbaar.

Lay-out sollicitatiebrief behouden

Tot slot: sla je sollicitatiebrief als pdf-document op. En verstuur je brief vervolgens als pdf-document. Je weet dan zeker dat de opmaak van je brief behouden blijft. En dat je brief onafhankelijk van de standaard instellingen van de ontvanger, weergegeven wordt zoals jij het bedoeld hebt.

Voorbeelden van sollicitatiebrieven

Wil je direct een perfecte sollicitatiebrief met een aantrekkelijke opmaak? Download dan een van de vele kant-en-klare sollicitatiebrieven van solliciteerbeter.nl. Elke sollicitatiebrief is vlot, overtuigend en foutloos geschreven. Je kunt nu kiezen uit tientallen voorbeeld-sollicitatiebrieven voor een grote variatie aan functies.

Illustratie: Designed by Freepik

Gratis e-book: Magische combinatie van je LinkedIn-profiel, curriculum vitae en sollicitatiebrief

Meer dan 10.000 sollicitanten gingen je voor!

Download het e-book

Wil je weten hoe je de aandacht trekt van elke werkgever?

Download nu het gratis e-book: De magische combinatie van je LinkedIn-profiel, curriculum vitae en sollicitatiebrief. En ontdek hoe ze elkaar versterken.


Je bent dan ook ingeschreven voor de nieuwsbrief. Bij elke nieuwsbrief kun je je uitschrijven met een afmeldlink.


You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This