Daar zit je dan. Je hebt de ideale vacature gevonden en besloten om te solliciteren. Maar nu staar je al een uur vermoeid naar een leeg computerscherm. Want die openingszin van je sollicitatiebrief krijg je maar niet bedacht.

Ontspan. Met deze tips en voorbeelden ga ik je helpen bij het formuleren van creatieve of standaard openingszinnen.

Standaard of creatieve openingszin?

Waarom loop je vast op de openingszin? Wil je origineel zijn omdat je denkt dan meer aandacht van de lezer te trekken? Misschien is dat wel zo. Maar allereerst moeten je sollicitatiebrief en je curriculum vitae inhoudelijk aansluiten op de vacature. Je motivatie voor de functie en voor de organisatie moeten ook goed geformuleerd zijn. En natuurlijk moet je sollicitatiebrief foutloos geschreven zijn.

Concentreer je eerst daar op. Die ijzersterke creatieve beginzin is minder belangrijk. Bovendien is er niks mis met een standaard openingszin, zolang je sollicitatiebrief en cv verder goed zijn.

8 strategieën bedenken openingszin

Wil je toch met een originele zin openen? Dan vind je hier voorbeelden en strategieën die je kunt volgen om een creatieve openingszin voor je sollicitatiebrief te bedenken.

1. Beschrijf waar je de organisatie van kent.
Voorbeeld openingszin sollicitatiebrief: “Elke keer als ik boodschappen ga doen, denk ik als eerste aan Albert Heijn.”

2. Gebruik de vacaturetekst als inspiratiebron. Je vindt er meestal informatie over het bedrijf.
Voorbeeld openingszin sollicitatiebrief: “Versnelde groei. Dat is uw strategische doelstelling voor 2011. En dat vraagt om een hr-manager die ervaring heeft in het werken in een snelle, resultaatgerichte businessomgeving. Ik solliciteer daarom graag naar de functie.”

3. Beschrijf welke gedachtes of gevoelens je had toen je de vacature las.
Voorbeeld openingszin sollicitatiebrief: “Uw vacature voor een communicatieadviseur maakte bij mij meteen een gevoel van enthousiasme wakker. Waarom? Omdat…”

4. Maak meteen duidelijk welke kennis en vaardigheden je hebt die interessant zijn voor het bedrijf.
Voorbeeld openingszin sollicitatiebrief: “Waarom ik voor de studie werktuigbouwkunde heb gekozen? Ik wilde samen met anderen werken aan het ontwikkelen en bouwen van machines. De afgelopen jaren heb ik daar bij TechMatch ervaring in opgedaan. Uw vacature voor een ontwikkelaar sluit dan ook perfect bij mij aan.”

5. Sluit aan bij de actualiteit.
Voorbeeld openingszin sollicitatiebrief: “De afgelopen weken was het vaak in het nieuws: klanten willen snel en goed geholpen worden door callcenters. Daar wil ik mijn steentje aan bijdragen. En daarom solliciteer ik graag naar de functie van medewerker klantencontacten bij uw bedrijf.”

6. Associeer.
Voorbeeld openingszin sollicitatiebrief: “Toen ik gisteren uw spel Galactica Splash aan het spelen was, dacht ik: het lijkt me geweldig om als grafisch vormgever mee te werken aan het bedenken van nieuwe fantasiewerelden voor games.”

7. Stel een vraag.
Voorbeeld openingszin bij een open sollicitatie: “Zijn er vacatures binnen uw organisatie voor een gedreven ingenieur werktuigbouwkunde met ervaring in de nanotechnologie?”
Voorbeeld openingszin bij een gerichte sollicitatie: “Heeft u wel eens gedacht aan een docent communicatie voor uw vacature van account manager?”

8. Beschrijf wat je het meeste opvalt aan de producten of diensten van de organisatie.
Voorbeeld openingszin sollicitatiebrief: “Perfecte kwaliteit. Moderne vormgeving. En een aantrekkelijk prijs. Ik koop graag bij de HEMA! En zou het geweldig leuk vinden om er als verkoopster aan de slag te gaan. Ik solliciteer daarom graag naar de baan.”

Openingszin sollicitatiebrief na telefoongesprek

Je kunt in de openingszin van je sollicitatiebrief ook verwijzen naar een eerder telefoongesprek dat je met een medewerker van de organisatie gevoerd hebt. Zo’n gesprek heeft voordelen. Je krijgt meer informatie die je kunt gebruiken in je sollicitatiebrief. En wellicht hoor je dat er nog extra vacatures zijn. Daarnaast heeft de lezer van de sollicitatiebrief je naam al een keer gehoord. En zal deze je brief misschien met extra aandacht lezen.

Voorbeelden van openingszinnen na een telefoongesprek zijn:

“Na ons telefoongesprek van vanochtend, is mijn belangstelling voor de vacature van financieel medewerker verder gegroeid.”

“Tijdens ons telefoongesprek vertelde u dat er op de afdeling Mechanica een vacature vrijkomt voor de functie van designer. Ik ben enthousiast over deze baan en solliciteer er daarom graag naar.”

Openingszin sollicitatiebrief na andere contacten

Je kunt in de openingszin van je sollicitatiebrief verwijzen naar medewerkers die je gesproken hebt bij een beurs, workshop of conferentie.
Voorbeeld openingszin sollicitatiebrief: “Op de Hightech Beurs heb ik met u gesproken over de laatste ontwikkelingen op het gebied van nanotechnologie. Ik heb toen mijn belangstelling kenbaar gemaakt voor een functie op de afdeling ontwikkeling van uw organisatie. En zoals afgesproken, stuur ik u hierbij mijn curriculum vitae en sollicitatiebrief.”

Standaard openingszin schrijven

Een standaard openingszin in je sollicitatiebrief is ook prima.
Voorbeeld openingszin sollicitatiebrief: “Met groeiende belangstelling heb ik op 20 november uw advertentie in de Volkskrant gelezen waarin u om een marketingadviseur vraagt. Graag solliciteer ik naar deze functie.”
Voorbeeld openingszin sollicitatiebrief: “Graag solliciteer ik naar de functie van teamleider administratie zoals beschreven op uw website.”

Schrijfkramp loslaten

Loop niet vast op het bedenken van een openingszin. En schud de schrijfkramp van je af. Kom je er niet uit, gebruik dan een standaard openingszin. De openingszin kun je ook als laatste bedenken. Je gaat dan eerst de rest van je sollicitatiebrief schrijven.

Extra hulp schrijven sollicitatiebrief

Wil je meer inspiratie voor de openingszin van je sollicitatiebrief? Bekijk dan eens de openingszinnen in de kant-en-klare voorbeeld-sollicitatiebrieven voor extra ideeën.

Verder biedt de complete handleiding sollicitatiebrief schrijven je binnen 10 minuten een goed overzicht van er van je gevraagd wordt bij het schrijven van een brief.

En ben je op zoek naar een professioneel sjabloon voor je cv en sollicitatiebrief om je onderscheidend te presenteren? Bekijk dan eens de mooie sjablonen die opgesteld zijn met Microsoft Word.

Tot slot kun je bij Solliciteerbeter.nl ook je sollicitatiebrief laten schrijven of grondig laten nakijken en optimaliseren door een ervaren tekstschrijver.

Nog niet helemaal overtuigd? Lees dan eens de ervaringen van andere sollicitanten.

Wil je weten hoe je de aandacht trekt van elke werkgever?

Download nu het gratis e-book: De magische combinatie van je LinkedIn-profiel, curriculum vitae en sollicitatiebrief. En ontdek hoe ze elkaar versterken.


Je bent dan ook ingeschreven voor de nieuwsbrief. Bij elke nieuwsbrief kun je je uitschrijven met een afmeldlink.


Je hebt je met succes aangemeld voor het e-book!

Pin It on Pinterest

Share This