Daar zit je dan. Je hebt een leuke vacature gevonden en hebt besloten om te solliciteren. Maar nu staar je al een uur vermoeid naar een leeg computerscherm. Want die openingszin van je sollicitatiebrief, die krijg je maar niet bedacht.

Geen nood. Je vindt hier tips en voorbeelden die je helpen bij het formuleren van creatieve of standaard openingszinnen.

Standaard of creatieve openingszin?

Waarom loop je vast op de openingszin? Wil je origineel zijn? Omdat je dan meer aandacht van de lezer trekt? Misschien is dat zo. Maar allereerst moeten je sollicitatiebrief en je curriculum vitae inhoudelijk aansluiten op de vacature. Moeten je motivatie voor de functie en voor de organisatie goed geformuleerd zijn. En moet je sollicitatiebrief foutloos geschreven zijn.

Concentreer je daar op. Die ijzersterke creatieve beginzin is minder belangrijk. Bovendien is er niks mis met een standaard openingszin, zolang je sollicitatiebrief en cv verder goed zijn.

Openingszin sollicitatiebrief: strategieën om ze te bedenken

Wil je toch met een originele zin openen? Dan vind je hier voorbeelden en strategieën die je kunt volgen om een creatieve openingszin voor je sollicitatiebrief te bedenken.

1. Beschrijf waar je de organisatie van kent.
“Elke keer als ik boodschappen ga doen, denk ik als eerste aan Albert Heijn.”


2. Gebruik de vacaturetekst als inspiratiebron. Je vindt er meestal informatie over het bedrijf.
“Versnelde groei. Dat is uw strategische doelstelling voor 2011. En dat vraagt om een hr-manager die ervaring heeft in het werken in een snelle, resultaatgerichte businessomgeving. Ik solliciteer daarom graag naar de functie.”

3. Beschrijf welke gedachtes of gevoelens je had toen je de vacature las.
“Uw vacature voor een communicatieadviseur maakte bij mij meteen een gevoel van enthousiasme wakker. Waarom? Omdat…”

4. Maak meteen duidelijk welke kennis en vaardigheden je hebt die interessant zijn voor het bedrijf.
“Waarom ik voor de studie werktuigbouwkunde heb gekozen? Ik wilde samen met anderen werken aan het ontwikkelen en bouwen van machines. De afgelopen jaren heb ik daar bij TechMatch ervaring in opgedaan. Uw vacature voor een ontwikkelaar sluit dan ook perfect bij mij aan.”

5. Sluit aan bij de actualiteit.
“De afgelopen weken was het vaak in het nieuws: klanten willen snel en goed geholpen worden door callcenters. Daar wil ik mijn steentje aan bijdragen. En daarom solliciteer ik graag naar de functie van medewerker klantencontacten bij uw bedrijf.”

6. Associeer.
“Toen ik gisteren uw spel Galactica Splash aan het spelen was, dacht ik: het lijkt me geweldig om als grafisch vormgever mee te werken aan het bedenken van nieuwe fantasiewerelden voor games.”

7. Stel een vraag.
Voorbeeld-openingszin bij een open sollicitatie: “Zijn er vacatures binnen uw organisatie voor een gedreven ingenieur werktuigbouwkunde met ervaring in de nanotechnologie?”
Voorbeeld-openingszin bij een gerichte sollicitatie: “Heeft u wel eens gedacht aan een docent communicatie voor uw vacature van account manager?”

8. Beschrijf wat je het meeste opvalt aan de producten of diensten van de organisatie.
“Perfecte kwaliteit. Moderne vormgeving. En een aantrekkelijk prijs. Ik koop graag bij de HEMA! En zou het geweldig leuk vinden om er als verkoopster aan de slag te gaan. Ik solliciteer daarom graag naar de baan.”

Openingzin sollicitatiebrief na een telefoongesprek

Je kunt in de openingszin van je sollicitatiebrief ook verwijzen naar een eerder telefoongesprek dat je met een medewerker van de organisatie gevoerd hebt. Zo’n gesprek heeft voordelen. Je krijgt meer informatie die je kunt gebruiken in je sollicitatiebrief. En wellicht hoor je dat er vacatures zijn. Daarnaast heeft de lezer van de sollicitatiebrief je naam al een keer gehoord. En zal deze je brief misschien extra aandachtig lezen. Voorbeelden van openingszinnen na een telefoongesprek zijn:

“Na ons telefoongesprek van vanochtend, is mijn belangstelling voor de vacature van financieel medewerker verder gegroeid.”

“Tijdens ons telefoongesprek vertelde u dat er op de afdeling Mechanica een vacature vrijkomt voor de functie van designer. Ik ben enthousiast over deze baan. En solliciteer er daarom graag naar.”

Openingszin sollicitatiebrief na andere contacten

Je kunt in de openingszin van je sollicitatiebrief verwijzen naar medewerkers die je gesproken hebt bij een beurs, workshop of conferentie. Een voorbeeld van zo’n openingszin is:
“Op de Hightech Beurs heb ik met u gesproken over de laatste ontwikkelingen op het gebied van nanotechnologie. Ik heb toen mijn belangstelling kenbaar gemaakt voor een functie op de afdeling ontwikkeling van uw organisatie. En zoals afgesproken, stuur ik u hierbij mijn curriculum vitae en sollicitatiebrief.”

Standaard openingszinnen

Een standaard openingszin in je sollicitatiebrief is ook prima. Enkele voorbeelden:
“Met groeiende belangstelling heb ik op 20 november uw advertentie in de Volkskrant gelezen waarin u om een marketingadviseur vraagt. Graag solliciteer ik naar deze functie.”
“Graag solliciteer ik naar de functie van teamleider administratie zoals beschreven op uw website.”

Schrijfkramp loslaten

Loop niet vast op het bedenken van een openingszin. En schud de schrijfkramp van je af. Kom je er niet uit, gebruik dan een standaard openingszin. De openingszin kun je ook als laatste bedenken. Je gaat dan eerst de rest van je sollicitatiebrief schrijven.

Tientallen goede voorbeeld-sollicitatiebrieven

Wil je meer inspiratie voor de openingszin van je sollicitatiebrief? Bekijk dan eens de openingszinnen van de kant-en-klare voorbeeld-sollicitatiebrieven voor extra ideeën.

Gratis e-book: Magische combinatie van je LinkedIn-profiel, curriculum vitae en sollicitatiebrief

Meer dan 10.000 sollicitanten gingen je voor!

Download het e-book

Wil je weten hoe je de aandacht trekt van elke werkgever?

Download nu het gratis e-book: De magische combinatie van je LinkedIn-profiel, curriculum vitae en sollicitatiebrief. En ontdek hoe ze elkaar versterken.


Je bent dan ook ingeschreven voor de nieuwsbrief. Bij elke nieuwsbrief kun je je uitschrijven met een afmeldlink.


You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This