Je hebt een geweldige vacature gezien en besloten om te solliciteren. Misschien weet je al precies wat je in je sollicitatiebrief gaat schrijven. Of misschien denk je daar nog over na. Maar wat je ook schrijft, de ontvanger moet je brief natuurlijk wel willen en kunnen lezen.

Hoe je daarvoor zorgt? Door een aantrekkelijke opmaak. En een heldere opbouw van je sollicitatiebrief. Over dit laatste onderwerp vind je hier tips en voorbeelden.

Naam en adresgegevens briefontvanger

Je start de opbouw van je sollicitatiebrief met het vermelden van de naam van de organisatie waar je de brief naar toe stuurt. Zorg ervoor dat je die naam goed spelt.

Vervolgens komt de naam van de lezer van de brief. Zorg ervoor dat je ook deze goed spelt.

Staat de naam niet in de vacaturetekst? Bel dan op om te vragen aan wie je de brief kunt richten. Dit komt persoonlijk en geïnteresseerd over.

Achter de naam meld je eventueel ook zijn of haar functie of de afdelingsnaam. ‘Ter attentie van’ is overbodig. Tot slot vermeld je de straatnaam of het postbusnummer en de postcode en de plaatsnaam. Enkele voorbeelden:

Gemeente Amsterdam
Miranda van den Boomen, afdeling Communicatie
Klaverpark 314
4567 XX Amsterdam

of

Gemeente Amsterdam
afdeling Communicatie
Miranda van den Boomen
Postbus 123990
8888 XX Amsterdam

Woonplaats en datum

Na de naam en adresgegevens van de briefontvanger, schrijf je jouw eigen woonplaats en de datum waarop je de sollicitatiebrief verstuurt. Bijvoorbeeld: Haarlem, 28 november 2011.

Zorg ervoor dat de datum klopt. En dat je niet per ongeluk een oude brief kopieert zonder daarbij de datum aan te passen. Schrijf de namen van de maanden voluit.

Onderwerpregel sollicitatiebrief

We gaan verder met de opbouw van je sollicitatiebrief. Na de woonplaats en datum, vermeld je in de onderwerpregel naar welke functie je solliciteert.

Staat er in de vacaturetekst ook een vacaturenummer? Vermeld dit dan ook in de onderwerpregel.

De onderwerpregel begint met ‘Betreft:’ of met ‘Onderwerp:’. Dat ziet er zo uit:

Onderwerp: sollicitatie naar de vacature van communicatieadviseur (nummer 2011-801)

Aanhef sollicitatiebrief

Na de onderwerpregel komt de aanhef van de sollicitatiebrief. Hier schrijf je ‘Geachte heer …’ of ‘Geachte mevrouw …’.

Heet de lezer bijvoorbeeld Joeri van Velzen of Miranda van den Boomen? Dan schrijf je ‘Geachte heer Van Velzen’. Of ‘Geachte mevrouw Van den Boomen’.

Kort woorden als ‘van’ en ‘de’ niet af. Schrijf ze voluit. En zorg weer voor de juiste spelling van de naam van de lezer. Gebruik verder geen titels zoals drs. in de aanhef.

Richt je je brief aan meerdere mensen? Dan is het gebruikelijk dat je de naam van de groep noemt. Bijvoorbeeld ‘Geachte commissie,’.

Kun je er echt niet achter komen wat de naam is van de persoon aan wie je de brief moet richten? Schrijf dan ‘Geachte heer, mevrouw,’.

Kern sollicitatiebrief

De kern van je sollicitatiebrief bouw je op in meerdere alinea’s:

  • een inleidende alinea met openingszinnen waarin je aangeeft naar welke functie je solliciteert;
  • een middenstuk van twee of drie alinea’s waarin je omschrijft op welke wijze je aan de functie-eisen voldoet en wat je motivatie voor de functie is;
  • een laatste alinea waarin je de lezer met slotzinnen aanspoort om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek, of waarin jij aangeeft dat jij zelf contact opneemt met de briefontvanger.
leeg

Afsluiting sollicitatiebrief

Na de slotzin, sluit je de sollicitatiebrief af met ‘Hoogachtend,’ of ‘Met vriendelijke groet,’. Daarna vermeld je jouw naam, adres en woonplaats. Je mag je naam voluit schrijven.

Overige persoonlijke gegevens staan in je curriculum vitae. En heb je een academische titel? Die kun je vermelden door middel van een afkorting.

Omdat bijna alle brieven digitaal verstuurd worden, is het niet meer gebruikelijk om een handtekening te plaatsen.

Bijlagen sollicitatiebrief

Tot slot vermeld je onderaan je sollicitatiebrief welke bijlagen je bij de brief voegt. Dat zal in ieder geval je curriculum vitae zijn. Je doet dat zo:
Bijlage: curriculum vitae

Template opbouw sollicitatiebrief

In onderstaande template zie je de indeling en opbouw van een goede sollicitatiebrief.

Handleiding sollicitatiebrief schrijven - template sollicitatiebrief - opbouw, opmaak en inhoud

 

Goede voorbeelden van sollicitatiebrieven

Wil je toch nog extra hulp bij het schrijven van een goede sollicitatiebrief met heldere opbouw? Download dan een van de kant-en-klare voorbeeld-sollicitatiebrieven van Solliciteerbeter.nl. Elke brief is vlot, overtuigend en foutloos geschreven. Je kunt nu kiezen uit tientallen sollicitatiebrieven voor een grote variatie aan functies.

Bij elke voorbeeldbrief ontvang je ook een checklist en tips voor onder andere je LinkedIn-profiel en cv.

Pin It on Pinterest

Share This