Veel sollicitanten worstelen met het schrijven van de motivatie in hun sollicitatiebrief. Want ook al weet je zelf wat je leuk vindt en goed kunt, het is vaak moeilijk om dit onder woorden te brengen. En als je al twintig keer afgewezen bent, denk je misschien wel ‘ik wil gewoon een baan, leuk of niet’.

Toch vindt de werkgever de motivatie het belangrijkste onderdeel van je sollicitatiebrief. Ga er dus eens goed voor zitten. En lees de tips voor het vinden van inspiratie voor je motivatie.

Wat schrijf je in de motivatie in je sollicitatiebrief?

De motivatie in je sollicitatiebrief is een aanvulling op de feitelijke gegevens in je curriculum vitae. Je beschrijft er de argumenten die jouw geschiktheid en enthousiasme voor de baan het beste weergeven. En je vertelt waarom jij waardevol bent voor de organisatie. Je onderbouwt dit met concrete voorbeelden van situaties waaruit dat blijkt.

Motivatie sollicitatiebrief voor de functie

Een eerste aanknopingspunt voor de beschrijving van de motivatie in je sollicitatiebrief, is de functieomschrijving in de vacaturetekst. Lees deze goed door. Pik er dan één of twee zaken uit die je het meeste aanspreken. En waar de werkgever waarschijnlijk het meeste aan heeft. Ga hier vervolgens over schrijven. Je vertelt waarom je juist dit leuk vindt. En waarom jij daar goed in bent. Maak het concreet met voorbeelden. Je kunt dat zo doen: ‘De afgelopen tien jaar heb ik met alle facetten van het communicatievak te maken gehad. Daarbij heb ik gemerkt dat juist het coördineren en aansturen mij goed af gaat. En dat trekt mij ook aan in de functie van projectleider communicatie.’

Motivatie sollicitatiebrief voor de organisatie

Een ander aanknopingspunt kan het bedrijf zelf zijn. Waarom wil je juist daar werken? Spreken de producten of diensten je aan? De bedrijfscultuur? De internationale gerichtheid? Of de doelstelling van de organisatie? Omschrijf je motivatie bijvoorbeeld zo: ‘Uw doelstelling om mensen met een beperking zoveel mogelijk in de maatschappij te laten meedoen, spreekt mij erg aan. Ook ik denk namelijk dat iedereen meeteelt in onze samenleving.’ Zoals je in dit voorbeeld ziet, is de doelstelling van de organisatie gekoppeld aan de mening van de schrijver. Je zou de doelstellingen ook kunnen koppelen aan jouw eigen ervaringen of eigenschappen. Op deze manier maak je de sollicitatiebrief persoonlijk. En leert de lezer jou kennen.

Motivatie sollicitatiebrief voor de branche

Misschien vind je ook de branche waarin de organisatie werkt aantrekkelijk. Vertel waarom. En probeer het concreet te maken. Heb je bijvoorbeeld al ervaring in de branche? Met name bij een open sollicitatiebrief zul je duidelijk moeten maken waarom je juist voor een branche of specifieke organisatie kiest.


Motivatie voor studiekeuze of stageplek

Je studiekeuze kan ook je motivatie voor een baan onderstrepen. Vertel in je sollicitatiebrief waarom je juist voor die studie gekozen hebt. Wat trok je aan of wat heb je geleerd? Wat is de meerwaarde ervan voor de baan en het bedrijf? Je motivatie voor je studiekeuze is misschien het meest interessant in je sollicitatiebrief voor een stageplek of afstudeeropdracht. Daarbij is het ook belangrijk om te vertellen waarom je die stage of afstudeeropdracht wilt.

Positieve houding

Schrijf altijd op een positieve manier over je motivatie. Alleen zo wordt je enthousiasme voor de baan zichtbaar.

Schrijf nooit in je sollicitatiebrief dat je solliciteert omdat je ruzie hebt op je werk. Of omdat je moet solliciteren van de uitkeringsinstantie.

Goede voorbeelden van sollicitatiebrieven

Zoek je inspiratie voor je sollicitatiebrief? Of wil je je sollicitatiebrief vergelijken met een andere brief? Je vindt hier tientallen goede voorbeeld-sollicitatiebrieven voor een grote variatie aan functies. Je kunt de brieven meteen downloaden. En direct gebruiken. Elke brief is vlot, overtuigend en foutloos geschreven. En is een prima basis voor jouw eigen sollicitatiebrief.

Illustratie: Designed by Freepik

Gratis e-book: Magische combinatie van je LinkedIn-profiel, curriculum vitae en sollicitatiebrief

Meer dan 10.000 sollicitanten gingen je voor!

Download het e-book

Wil je weten hoe je de aandacht trekt van elke werkgever?

Download nu het gratis e-book: De magische combinatie van je LinkedIn-profiel, curriculum vitae en sollicitatiebrief. En ontdek hoe ze elkaar versterken.


Je bent dan ook ingeschreven voor de nieuwsbrief. Bij elke nieuwsbrief kun je je uitschrijven met een afmeldlink.


You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This