Motivatie sollicitatiebrief schrijven – Veel sollicitanten worstelen met het schrijven van de motivatie in hun sollicitatiebrief. Want ook al weet je zelf wat je leuk vindt en goed kunt, het is vaak moeilijk om dit onder woorden te brengen. En als je al twintig keer afgewezen bent, denk je misschien wel ‘ik wil gewoon een baan, leuk of niet’.

Toch vindt de werkgever de motivatie het belangrijkste onderdeel van je sollicitatiebrief. Ga er dus goed voor zitten en neem de tijd voor het schrijven van je motivatie.

Doel van een motivatie in je sollicitatiebrief schrijven

De motivatie in je sollicitatiebrief is een aanvulling op de feitelijke gegevens in je curriculum vitae. Je beschrijft er de argumenten die jouw geschiktheid en enthousiasme voor de baan het beste weergeven. En je vertelt waarom jij waardevol bent voor de organisatie. Je onderbouwt dit met concrete voorbeelden van situaties waaruit dat blijkt.

Motivatie schrijven voor de functie

Een eerste aanknopingspunt voor de beschrijving van de motivatie in je sollicitatiebrief, is de functieomschrijving in de vacaturetekst. Lees deze goed door. Pik er dan één of twee zaken uit die je het meeste aanspreken. En waar de werkgever waarschijnlijk het meeste aan heeft. Ga hier vervolgens over schrijven. Vertel waarom jij juist dit leuk vindt. En waarom jij daar goed in bent.

Maak het concreet met voorbeelden. Je kunt dat zo doen: ‘De afgelopen tien jaar heb ik met alle facetten van het communicatievak te maken gehad. Daarbij heb ik gemerkt dat juist het coördineren en aansturen mij goed af gaat. En dat trekt mij ook aan in de functie van projectleider communicatie.’

Motivatie schrijven voor de organisatie

Een ander aanknopingspunt kan het bedrijf zelf zijn. Waarom wil je juist daar werken? Spreken de producten of diensten je aan? De bedrijfscultuur? De internationale gerichtheid? Of de doelstelling van de organisatie?

Omschrijf je motivatie bijvoorbeeld zo: ‘Uw doelstelling om mensen met een beperking zoveel mogelijk in de maatschappij te laten meedoen, spreekt mij erg aan. Ook ik denk namelijk dat iedereen meetelt in onze samenleving.’

Zoals je in dit voorbeeld ziet, is de doelstelling van de organisatie gekoppeld aan de mening van de schrijver. Je zou de doelstellingen ook kunnen koppelen aan jouw eigen ervaringen of eigenschappen. Op deze manier maak je de sollicitatiebrief persoonlijk. En leert de lezer jou kennen.

Motivatie schrijven voor de branche

Misschien vind je ook de branche waarin de organisatie werkt aantrekkelijk. Vertel waarom. En probeer het concreet te maken. Heb je bijvoorbeeld al ervaring in de branche? Met name bij een open sollicitatiebrief zul je duidelijk moeten maken waarom je juist voor een branche of specifieke organisatie kiest.

Motivatie schrijven voor studiekeuze of stageplek

Je studiekeuze kan ook je motivatie voor een baan onderstrepen. Vertel in je sollicitatiebrief waarom je juist voor die studie gekozen hebt. Wat trok je aan of wat heb je geleerd? Wat is de meerwaarde ervan voor de baan en het bedrijf?

Je motivatie voor je studiekeuze is misschien het meest interessant in je sollicitatiebrief voor een stageplek of afstudeeropdracht. Daarbij is het ook belangrijk om te vertellen waarom je die stage of afstudeeropdracht wilt. Vertel wat je denkt te gaan leren en wat je er eventueel in de toekomst mee wilt bereiken.

Positieve houding

Schrijf altijd op een positieve manier over je motivatie. Alleen zo wordt je enthousiasme voor de baan zichtbaar. En juist dat enthousiasme is iets waar bedrijven naar op zoek zijn.

Schrijf nooit in je sollicitatiebrief dat je solliciteert omdat je ruzie hebt op je werk. Of omdat je moet solliciteren van een uitkeringsinstantie. Daar heeft nog nooit iemand een baan mee gekregen.

Extra hulp sollicitatiebrief schrijven

Misschien heb je na het lezen van alle tips toch nog wat extra hulp nodig bij het schrijven van een goed gemotiveerde sollicitatiebrief. Die hulp biedt Solliciteerbeter.nl je graag.

Zo kun je gebruik maken van de tientallen goede voorbeeld-sollicitatiebrieven voor een grote variatie aan functies. Je kunt de brieven direct downloaden en aanpassen aan jouw specifieke situatie.

Elke brief is vlot, overtuigend en foutloos geschreven. En is een inspirerende basis voor jouw eigen sollicitatiebrief.

Daarnaast bieden we je cv-templates aan waarmee jij zelf in een handomdraai een mooie en onderscheidende lay-out voor je curriculum vitae en sollicitatiebrief maakt. De sjablonen zijn opgesteld in Microsoft Word en zorgen ervoor dat jij je professioneel kunt presenteren.

Nog niet volledig overtuigd? Lees hier alvast de ervaringen van klanten van Solliciteerbeter.nl.

 

Pin It on Pinterest

Share This