Complete handleiding sollicitatiebrief schrijven – Weet jij al wat jouw volgende baan gaat zijn? Die baan met superinteressant werk, fijne collega’s en mooie arbeidsvoorwaarden? Maar vooral: weet jij al hoe jij daar gaat komen? Hoe je die geweldige baan gaat krijgen?

Dat kan natuurlijk op verschillende manieren. Je kunt gaan netwerken. Een LinkedIn-profiel opstellen. Een cv maken. Of een sterke sollicitatiebrief schrijven.

Maar misschien ben jij wel een van die vele mensen die het schrijven van sollicitatiebrieven lastig vinden. Je hebt er geen lol in, maar wilt toch die baan veroveren. En dan ‘moet’ je wel een brief gaan schrijven. Je kunt er niet omheen. Maar ja, wat moet er nu wel in de brief staan en wat niet.

Om je daarbij te helpen, is deze deze handleiding sollicitatiebrief schrijven samengesteld. Daarbij is informatie gebundeld die anders verspreid op het web staat. Binnen 10 minuten heb je nu een goed overzicht en informatie waarmee je direct aan de slag kunt gaan.

Overtuig de werkgever met je sollicitatiebrief

Hoe je ook solliciteert, je zult de werkgever er altijd van moeten overtuigen dat jij:

  1. ontzettend goed gaat presteren in die baan;
  2. heel goed past bij het bedrijf;
  3. een geweldige collega bent waarmee je kunt samenwerken en waarop je kunt bouwen.

Deze zaken gaan jouw kansen op het krijgen van de baan beïnvloeden. Daarom ga je laten zien dat jij op deze 3 punten goed scoort. Een mooie plek om dat te doen, is in je sollicitatiebrief. ‘Die willen we spreken’ is de reactie die je wilt bereiken met je brief.

Besteed aandacht aan het schrijven van de sollicitatiebrief. Bedenk dat recruiters soms wel een paar honderd brieven moeten doornemen. Aan jou de mooie taak om er dan voor te zorgen dat jou brief opvalt. Deze handleiding sollicitatiebrief schrijven helpt je daarbij.

Naar welke banen wil je solliciteren? De voorbereiding.

Voordat je begint, bedenk je eerst naar welke banen je echt op zoek wilt gaan. En welke werkgevers bij je passen.

Hierdoor zoek je gerichter naar vacatures. Daarmee vergroot je je kansen op een goede match en een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.

Moet je dan altijd systematisch te werk gaan? Liefst wel. Maar laat je ook verrassen door een vacature voor een geweldige functie waaraan je nog niet gedacht hebt. Dat is mooi meegenomen!

Toch kom je met gericht zoeken uiteindelijk sneller bij de baan die bij je past. En dat is nou net waar deze handleiding sollicitatiebrief schrijven je bij wil helpen.

Waar vind je vacatures?

Vacatures vind je op verschillende plaatsen. Volg bijvoorbeeld de bedrijven die je interessant vindt op LinkedIn. Op Facebook of andere social media worden meestal ook de vacatures vermeld.

En kijk ook op de websites van jouw favoriete bedrijven of er nieuwe en passende vacatures zijn.

Daarnaast zijn er de online vacaturebanken zoals Intermediair.nl en Monsterboard.nl. Je kunt met selectiecriteria gericht zoeken en je abonneren op een e-mailservice. Zo zorg je ervoor dat je meteen op hoogte bent van de nieuwste vacatures die bij je passen.

Zoekmachines voor vacatures zoals Indeed.nl en Trovit.nl verzamelen de vacatures van duizenden websites. Je krijgt dan een goed overzicht van de beschikbare vacatures die er zijn en die passen bij door jou opgegeven criteria.

En gebeurt alles dan online? Nee. Je komt namelijk dagelijks mensen tegen waarmee je gesprekken voert. En soms gaan die gesprekken over werk. Op die manier kun je als eerste op de hoogte zijn van een geplande vacature en je belangstelling kenbaar maken.

Analyseer de vacature voordat je gaat schrijven

Je weet nu in welke richting je een vacature gaat zoeken en waar je vacatures kan vinden. En dan heb je ineens die passende vacature gevonden. Een droombaan waarvoor je meteen een sollicitatiebrief wilt  schrijven.

Stop even! Heb je goed gekeken naar de vacature? Heb je deze geanalyseerd en heb je kritisch gekeken of je er echt geschikt voor bent?

Bij het analyseren van een vacature onderzoek je wat de werkgever vraagt. En je bekijkt wat jouw sterke kanten zijn en wat jij de werkgever te bieden hebt. Alleen zo kun je met je sollicitatiebrief goed inhaken op zaken die gevraagd worden in de vacature.

Hoe analyseer je de vacature? 5 voorbeelden.

 

1. Voldoe je aan de functie-eisen?

Wanneer je een vacature doorneemt, zie je meestal een kopje ‘functie-eisen’, ‘profiel’, ‘wij vragen’ of ‘dit ben jij’. Onder deze kopjes staat wat de werkgever belangrijk vindt. Aan welke eisen moet jij voldoen?

De functie-eisen staan in een bepaalde volgorde. Meestal staan de belangrijkste eisen vooraan. Ze hebben vaak te maken met opleiding, werkervaring, motivatie en vaardigheden of competenties. Hoe beter je aan de eisen voldoet, hoe groter je kans om verder te komen in het sollicitatieproces.

Door de functie-eisen goed door te nemen, zie je meteen of je tekortkomingen hebt. Je kunt alvast gaan nadenken hoe je deze gaat compenseren.

Sluit je totaal niet aan op de functie-eisen? Dan is het meestal niet zinvol om te solliciteren.

 

2. Welke taken moet je gaan doen?

Bekijk ook de taken die in de vacature beschreven staan. Zij geven de inhoud van de functie weer en staan onder kopjes als ‘functiebeschrijving’, ‘functie’ of ‘taken’. De belangrijkste taken staat vaak vooraan.

Heb je de taken al vaker gedaan? Vind je ze interessant? Zie je jezelf het werk week in week uit doen? Solliciteer alleen als je de taken die je een groot deel van de tijd gaat doen leuk vindt.

 

3. Welke sfeer ademt het bedrijf?

Bedenk of het bedrijf bij je past. Vaak staat er in de vacature wel een beschrijving van het bedrijf. Of staan er op de website filmpjes van medewerkers waarin ze vertellen over hun werk en het bedrijf. Of misschien geeft de tone of voice van de vacature je een beeld van het bedrijf.

 

4. Welke vragen roept de vacature bij je op?

Zijn er na het analyseren van de vacature nog vragen bij je opgekomen? Bel de organisatie erover op.

 

5. Hoe wil de werkgever dat jij solliciteert?

In de vacaturetekst staat hoe de werkgever je sollicitatie wil ontvangen. Volg die instructies op.

Vaak zal je je sollicitatiebrief en cv moeten mailen naar een specifiek mailadres. Of een online formulier moeten invullen en daarbij je cv en motivatiebrief uploaden. Soms vragen bedrijven ook of je een kopie van je cijferlijst als bijlage wilt toevoegen.

 

6. Neem de tijd om de vacature te analyseren

Eigenlijk kun je het opstellen van een sollicitatiebrief en cv vergelijken met het opstellen van offerte. De offerte die het meest toegesneden is op de vraag van de klant wordt uitgekozen. Neem daarom de tijd voor een goede analyse van de vacature. Hoe beter je analyse, hoe doordachter je in je sollicitatiebrief en cv kunt aansluiten op de vacature.

Zie wat gevraagd wordt en wat jij te bieden hebt. Dan wordt het ook helder wat je moet gaat schrijven. Je ziet wat de aanknopingspunten zijn en kan daarop inspelen.

Een goede analyse vooraf helpt je natuurlijk ook tijdens een sollicitatiegesprek. Dit omdat je vooraf al goed hebt nagedacht over de functie, het bedrijf en wat jij kunt toevoegen. Je hebt dit vervolgens in je brief verwerkt. Hierdoor zal je sollicitatievragen beter kunnen beantwoorden.

Wat is een goede opbouw van een sollicitatiebrief? 1 voorbeeld.

Je weet nu op welke wijze je aansluit op de vacature en wat jij te bieden hebt. Tijd om je sollicitatiebrief te schrijven.

Om je een beeld te geven van wat je erin opneemt, vind je in deze handleiding sollicitatiebrief schrijven een voorbeeld. De opbouw van een overzichtelijke brief bestaat uit een kop (opening), een romp (motivatie en geschiktheid) en eindigt met een staart (slotzinnen en bijlagen).

Wat voor vormgeving je ook verder voor je sollicitatiebrief kiest, zorg ervoor dat je brief leesbaar is en het lettertype groot genoeg is.

Handleiding sollicitatiebrief schrijven - template sollicitatiebrief - opbouw, opmaak en inhoud

Adres bedrijf of organisatie

Hier plaats je de adresgegevens van de ontvanger van de sollicitatiebrief. Direct onder de naam van de organisatie, schrijf je de naam van de persoon aan wie je de brief richt. Deze naam vind je meestal in de vacaturetekst. Wanneer in de vacature een titel bij de naam staat, dan neem je die ook in de brief op.

Staat de naam daar niet? Bel dan even op om te kijken of je de naam kunt achterhalen. Het opnemen van deze naam in je brief maakt de brief persoonlijker.

Onder de naam van de geadresseerde, schrijf je de straatnaam en het huisnummer met daaronder de plaatsnaam en de postcode. De straatnaam en het huisnummer kun je ook vervangen door een postbusnummer. Check dan ook meteen of de postcode en plaatsnaam juist zijn.

Plaatsnaam en datum

Hier schrijf je de plaatsnaam van waaruit jij de sollicitatiebrief verstuurt en daarna de datum waarop je de brief verstuurt. De plaatsnaam schrijf je met een komma erachter. In de datum schrijf je de naam van de maanden voluit. De maanden schrijf je met een kleine letter. Een voorbeeld:

Eindhoven, 22 mei 20XX

Onderwerp (of Betreft)

In dit onderdeel noem je de functie waarnaar je solliciteert. Soms staat er in de vacaturetekst ook een vacaturenummer. Dit nummer vermeld je hier ook. Een voorbeeld:

Onderwerp: sollicitatie vacature teammanager (vacaturenummer 10234)

In plaats van ‘onderwerp’ zie je ook vaak het woord ‘betreft’. Achter ‘onderwerp’ of ‘betreft’ komt een dubbele punt. De tekst daarna start met een kleine letter.

Gaat het om een open sollicitatie, dan vermeld je dat ook. Een voorbeeld:

Onderwerp: open sollicitatie naar de functie van managementassistent

Aanhef sollicitatiebrief, de begroeting

Neem in de aanhef (de begroeting) de naam op van de persoon aan wie je de brief richt. Twee voorbeelden:

  • Beste meneer Jansen,
  • Beste mevrouw Van der Bomen,

Iets formeler is:

  • Geachte heer Jansen,
  • Geachte mevrouw Van der Bomen,

Achter de naam van de persoon komt altijd een komma. Verder staan er in de aanhef nooit voornamen, alleen de achternaam. En check of je die naam goed gespeld hebt.

Zoals je in het voorbeeld ziet, wordt in de aanhef een tussenvoegsel (van, van der, de…) altijd met een hoofdletter geschreven (mevrouw Van der Bomen).

Soms kun je uit de naam niet afleiden of de persoon een vrouw of man is. Check dit. Bekijk bijvoorbeeld de LinkedIn-foto van die persoon. Of bel gewoon even naar de organisatie.

Wanneer je er echt niet achter kunt komen wie de ontvanger is, schrijf je ‘Beste meneer/mevrouw,‘ of wat formeler ‘Geachte heer/mevrouw, ’.

Na je aanhef komt een witregel. Dan pas start je met je openingsalinea.

Alinea 1: openingszinnen

De openingszinnen moeten uitnodigen om door te lezen en de lezer geïnteresseerd maken.

Maak in de openingsalinea duidelijk naar welke functie je solliciteert. En heb je met iemand gesproken? Vermeld het. Heb je een belangrijke in het oog springend resultaat behaald dat aansluit op de vacature? Dit kan je al in de eerste alinea vertellen.

Is er een bepaald sleutelwoord in de vacature? Kijk of je het op een relevante manier kunt gebruiken in je openingsalinea.

Alinea 2: je motivatie

Een sollicitatiebrief wordt ook wel een motivatiebrief genoemd. Je motiveert hier waarom jij graag de functie wilt. Waarom kies jij voor de baan? Wat zijn je drijfveren? Vertel ook waarom het bedrijf of de branche je aanspreken.

Een werkgever zoekt gemotiveerde en enthousiaste mensen die met plezier de functie zullen uitoefenen. Gemotiveerde mensen  werken vaak met plezier, zijn productief en dragen bij aan een goede  werksfeer.

Laat in dit deel van de sollicitatiebrief zien dat jij je verdiept hebt in de baan en het bedrijf en dat je supergemotiveerd bent. Informatie over het bedrijf kun je vinden op de website van het bedrijf, of op andere online kanalen van het bedrijf.

Ook schrijf je een motivatie met daarin waarom de functie en het bedrijf zo goed bij je passen en waarom jij denkt veel toe te kunnen voegen. Laat merken dat je enthousiast bent. Dat je toekomstsgericht bent. En dat je je verdiept hebt in de werkgever.

Alinea 3: je kwaliteiten en geschiktheid

Waarom passen de functie en het bedrijf zo goed bij je? Wat heb jij de werkgever te bieden? Hier kun je voorbeelden van je eerdere werk geven of resultaten vermelden waaruit blijkt dat jij aansluit op de functie-eisen. Koppel ze aan de kwaliteiten (of competenties) die je ingezet hebt om je resultaten te behalen.

Zorg dat het verband tussen jouw werkervaring en de functie-eisen in de vacature sterk is.

Vragen ze bijvoorbeeld om iemand met een sterk organisatievermogen? Beschrijf dan een bepaalde ervaring waarin jij hebt laten zien dat je hierover beschikt.

Je hoeft dit deel ook niet in 1 alinea te zetten, maar gebruik meerdere alinea’s wanneer dat logischer is. Dat maakt het voor de lezer ook gemakkelijker om de brief te scannen en belangrijke informatie op te nemen.

Alinea 2 (je motivatie) en alinea 3 (je geschiktheid) kun je natuurlijk ook omdraaien wanneer dat ervoor zorgt dat je een logisch verhaal krijgt.

Alinea 4: slotzinnen

Tot slot ga je in de laatste alinea de lezer aanmoedigen om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Je kunt eerst nog samenvatten wat jij gaat inbrengen in het bedrijf en waarom jij geschikt.

Je slotzinnen mogen stevig zijn en vertrouwen uitstralen. Je wilt namelijk laten zien dat jij een sterke kandidaat voor de functie bent en graag langs komt om je sollicitatie verder toe te lichten. Een voorbeeld:

‘Gezien het voorgaande ben ik ervan overtuigd een sterke kandidaat te zijn voor de functie. Ik kom dan ook graag bij u langs om mijn motivatie en capaciteiten toe te lichten en kijk met belangstelling uit naar uw reactie.’

Sluit je brief niet af met een zin als ‘Ik hoop dat u een beter beeld van mij hebt gekregen en mij uitnodigt voor een gesprek.’ Het woord ‘hopen’ komt onzeker over, en dat is nou net wat je niet wilt.

Schrijf je een open sollicitatiebrief? Dan neem je zelf het initiatief en kondigt aan dat je contact gaat opnemen om te kijken of je een afspraak kunt maken. Een voorbeeld:

‘Gezien het voorgaande ben ik ervan overtuigd een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan uw organisatie. Daarom zal ik binnen twee weken contact met u opnemen om te kijken of wij een kennismakingsafspraak kunnen maken. Ik kan dan ook alvast eventuele vragen beantwoorden.’

Afsluitende groet

Sluit je sollicitatiebrief af met ‘Met vriendelijke groet,’. Dit is de meest gebruikte afsluiting. Plaats achter het woord ‘groet’ een komma.

Een formelere groet is ‘Hoogachtend,‘ maar deze groet wordt bijna niet meer gebruikt.

Een handtekening na de groet is niet meer nodig, aangezien de meeste sollicitatiebrieven via de mail worden verstuurd.

Eigen naam en adres

Onder de afsluitende groet vermeld je je eigen naam en adres. Schrijf je naam voluit, dat is persoonlijker. Onder je naam schrijf je je straatnaam en huisnummer, en daaronder de postcode en je woonplaats. Een voorbeeld:

Roos de Groot
Klaverplein 789
4567 ZZ Amsterdam

Wanneer je dat wilt, kun je bij je naam ook je academische of hbo-titel weergeven. Maar het hoeft niet, aan jou de keuze.

Bijlagen

Tot slot vermeld je onderaan je brief de bijlage(n) die je meestuurt. Meestal zal dat alleen je cv zijn. Een voorbeeld:

Bijlage: curriculum vitae

Na het woord ‘bijlage’ schrijf je een dubbele punt. Vervolgens meld je de bijlage die je bij je brief voegt. De juiste schrijfwijze van curriculum vitae is met kleine letters. Ook de enig juiste schrijfwijze van de afkorting (cv) is met kleine letters.

Soms wordt er om extra bijlagen gevraagd. Bijvoorbeeld om een kopie van je cijferlijst. Het woord ‘bijlage’ wordt dan ‘bijlagen’. Een voorbeeld:

Bijlagen: curriculum vitae, cijferlijst

Variatie op opbouw van een sollicitatiebrief, 1 voorbeeld

Naast het vorige voorbeeld van de opbouw van een sollicitatiebrief, krijg je in deze handleiding sollicitatiebrief schrijven een tweede voorbeeld. Het verschil in indeling is maar klein. In dit tweede voorbeeld staan de eigen naam en adresgegevens helemaal bovenaan in plaats van onderaan.

Handleiding sollicitatiebrief schrijven - template sollicitatiebrief - opbouw, opmaak en inhoud

Hoe lang mag een sollicitatiebrief zijn?

Hoe lang mag mijn sollicitatiebrief zijn? Bij Solliciteerbeter.nl krijgen we regelmatig deze vraag.

De standaard lengte van een brief is 1 A4 maar dit is geen strikte regel. Je brief mag natuurlijk iets langer zijn wanneer jij informatie hebt die je motivatie en geschiktheid voor de functie versterken.

Wat schrijf je niet in je sollicitatiebrief?

Er zijn ook zaken die je niet in je brief vermeldt. Zo zeg je niets over je huidige salaris. Ook schrijf je niets over eventuele vragen rondom vakanties en andere secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit soort onderwerpen komen tijdens sollicitatiegesprekken aan de orde.

In de brief gaat het om jouw geschiktheid voor de baan en niet om je persoonlijke leven. Daarom neem je in de brief geen informatie op over je gezinssamenstelling of andere zaken rondom je familie. De uitzondering is natuurlijk wanneer je persoonlijke leven je geschiktheid voor de functie onderstreept.

Voldoe je niet op alle punten aan de vacature-eisen? Zeg daar niets over in je brief. Focus je op datgene waarmee er wel een match is. En laat je zien dat jij met je talenten en enthousiasme kan bijdragen aan de toekomst van de organisatie waar je solliciteert.

Het is ook niet de bedoeling dat je je hele loopbaan in de brief vertelt. Breng liever onder woorden waarom je dit zo’n leuke baan vindt en haak in op wat er gevraagd wordt in de vacature.

Waarom is het nakijken van een sollicitatiebrief belangrijk?

Een recruiter kan zich ergeren aan een fout in een sollicitatiebrief en jou niet meer helemaal serieus nemen. Dat wil je natuurlijk niet. Daarom moet je sollicitatiebrief foutloos zijn.

Kijk je brief dan ook goed na. En laat deze ook lezen door een familielid, vriend of vriendin. Corrigeer vervolgens de schrijf- en tikfouten.

Sla je brief ook op met een naam die helder is. Zo’n documentnaam is bijvoorbeeld ‘sollicitatiebrief-Pietersen.pdf’ en ‘cv-Pietersen.pdf’. Je kunt ook je sollicitatiebrief en cv samenvoegen. Dan krijg je ‘sollicitatiebrief-cv-Pietersen.pdf’

Neutrale e-mailnaam en heldere onderwerpregel in sollicitatiemail

Verstuur je brief en cv via de mail. Gebruik daarbij een neutraal e-mailadres. Dus geen Jet4ever@XXXX.nl. Maar wel JPietersen@XXXX.nl.

In je onderwerpregel laat je zien dat het om een sollicitatie gaat en om welke functie. Dat kan zo: sollicitatie J. Pietersen – verpleegkundige (vacaturenr. 98765)

Wat schrijf je in de begeleidende sollicitatiemail?

Deze handleiding sollicitatiebrief schrijven is niet compleet zonder een goed voorbeeld van de begeleidende tekst in de e-mail bij je sollicitatiebrief en cv.  Deze tekst kan kort zijn. Je vertelt daarin naar welke functie je solliciteert en dat je brief en cv als bijlagen toegevoegd zijn.

Geef ook je mailadres en telefoonnummer door. Hierdoor kan de werkgever snel contact met je opnemen.

Beste meneer Mulders,

Ik ben heel erg enthousiast over uw vacature voor een verpleegkundige (vacaturenummer 98765). In de bijlagen vindt u dan ook mijn sollicitatiebrief en cv. Uw reactie zie ik met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Jet Pietersen
JPietersen@XXXX.nl.
06 12345678

Bijlagen: Sollicitatiebrief-Pietersen.pdf; cv-Pietersen.pdf

In plaats van ‘Beste meneer Mulders’ kun je ook ‘Hallo meneer Mulders’ of ‘Beste’ of ‘Hallo’ schrijven. Solliciteren per mail is in de meeste gevallen wat informeler. Daar past ook een informelere begroeting bij.

Samenvatting Complete handleiding sollicitatiebrief schrijven

In deze handleiding sollicitatiebrief schrijven heb je gezien wat je wel en wat je niet in een sollicitatiebrief opneemt.

De openingszin, afsluiting, motivatie, het analyseren van de vacature, het is allemaal voorbijgekomen. Ook het belang van een goede brief is verduidelijkt. In twee voorbeelden heb je inzicht gekregen in de opbouw van een goede sollicitatiebrief.

Maar misschien heb je nu toch nog extra hulp nodig. En meer voorbeelden. Bekijk dan de kant-en-klare voorbeelden van sollicitatiebrieven. Elke brief is op een specifieke functie toegeschreven. Er is ook een voorbeeld van een open sollicitatiebrief.

De kant-en-klare brieven zijn een slimme oplossing voor iedereen die beter wil solliciteren. En die meer ideeën en inspiratie zoekt voor zijn of haar sollicitatiebrief.

Bij elke sollicitatiebrief ontvang je een checklist en tips voor je sollicitatiebrief, cv, LinkedIn-profiel en sollicitatiegesprek. Daarnaast krijg je de antwoorden op tien veel gestelde vragen tijdens het sollicitatiegesprek. Het geheel is praktisch stappenplan waarmee je succesvol kunt solliciteren.

Om je te helpen, vind je hier ook sjablonen waarmee jij in een handomdraai een mooie en onderscheidende lay-out voor je cv en sollicitatiebrief maakt. Ze zorgen ervoor dat jij je professioneel presenteert. De sjablonen zijn opgesteld in Microsoft Word.

Nog niet volledig overtuigd? Lees hier alvast de ervaringen van klanten van Solliciteerbeter.nl.

Pin It on Pinterest

Share This