Open sollicitatiebrief schrijven – Een open sollicitatiebrief schrijf je wanneer er geen vacature is. En je toch bij dat ene specifieke bedrijf wilt werken. Of die ene specifieke functie wilt bemachtigen.

Misschien heb jij nu al al enkele bedrijven of organisaties op het oog waar je heel graag onderdeel van wilt zijn. Je meldt dan in je open sollicitatiebrief waarom je zo graag bij dat bedrijf wilt werken. En wat jij denkt voor het bedrijf te kunnen doen. Deze motivatie is erg belangrijk.

Tips open sollicitatiebrief schrijven

Om je op weg te helpen bij het schrijven van een overtuigende open sollicitatiebrief, vind je hier tips voor:

De voorbereiding

Solliciteer niet lukraak. Zoek eerst naar bedrijven die bij je passen op het gebied van bijvoorbeeld sfeer, product of grootte.

Informatie over bedrijven vind je vaak online. Op websites en social media kanalen laten organisaties veel zien, zoals hun actuele ontwikkelingen en plannen. Breidt een bedrijf bijvoorbeeld uit? Een mooie kans dan om te solliciteren.

Natuurlijk kun je een bedrijf ook altijd bellen om te informeren of er vacatures zijn en of ze iets doen met open sollicitaties. Je weet dan meteen of het zinvol is om te schrijven. Bovendien kun je in je sollicitatiebrief verwijzen naar het telefoongesprek dat je hebt gevoerd.

Trek aandacht

Hoe zorg je er nu voor dat je open sollicitatiebrief gelezen wordt? Hiervoor gelden dezelfde regels als voor een gewone sollicitatiebrief. Enkele tips:

  • zorg voor een sterke en duidelijke opening;
  • kom snel tot de kern van de zaak;
  • schrijf vlot, positief en overtuigend;
  • schrijf in korte zinnen;
  • gebruik geen moeilijke woorden;
  • schrijf in foutloos Nederlands;
  • vermeld de juiste naam van de persoon aan wie je de brief richt en voorkom daarmee dat je brief in het bedrijf gaat zweven;
  • zorg voor een correcte adressering;
  • zorg voor een overzichtelijke lay-out;
  • schrijf je brief op één of anderhalf A4’tje (de lengte hangt af van de functie).

Duidelijk maken dat het om een open sollicitatie gaat

Laat in de eerste alinea van je open sollicitatiebrief meteen weten dat het om een open sollicitatie gaat. Meld ook naar welke functie je belangstelling uitgaat. Hierdoor weet de werkgever direct wat je wilt. Je geeft hem of haar als het ware een brilletje op waarmee hij of zij je brief gericht gaat lezen. 

Open sollicitatiebrief afsluiten

Sluit je brief positief af. Bij een open sollicitatiebrief kan het initiatief om contact op te nemen bij jou liggen. Schrijf daarom dat je bijvoorbeeld over een week belt om te vragen of er mogelijkheden voor jou zijn.

Doe dit vervolgens ook: bel het bedrijf. Hierdoor laat je nogmaals je motivatie blijken. Je vergroot daarmee ook je kans dat er nog eens goed naar je brief gekeken wordt.

Is er op dat moment geen passend werk? Vraag dan of ze je brief in portefeuille bewaren.

Curriculum vitae bij open sollicitatiebrief

Zorg ervoor dat ook je curriculum vitae gericht gelezen wordt. Neem daarom na je persoonlijke gegevens een kopje ‘Gewenste functie’ op. Vermeld daar welke functie je ambieert. Of vermeld dit in de profieltekst van je cv.

Voorbeeld open sollicitatiebrief

Bij Solliciteerbeter.nl kun je een kant-en-klaar voorbeeld van een goede open sollicitatiebrief downloaden. Daarmee heb je prima leidraad voor het schrijven van een goede open sollicitatiebrief. De inhoud en opbouw van de brief staan als een huis. 

Nog meer voorbeelden van sollicitatiebrieven

Naast de open sollicitatiebrief, vind je vind je bij Solliciteerbeter.nl tientallen andere kant-en-klare voorbeelden van sollicitatiebrieven toegeschreven op specifieke functies. Je kunt ze direct downloaden en gebruiken als inspiratie voor je eigen sollicitatiebrief.

Hulp open sollicitatiebrief schrijven

Natuurlijk kun je bij Solliciteerbeter.nl ook hulp op maat krijgen bij het schrijven van je open sollicitatiebrief. Zo kun je je sollicitatiebrief grondig laten nakijken en optimaliseren of van begin tot einde voor je laten schrijven. Ook je cv onderwerpen we graag aan een gedegen check en optimaliseren het daar waar nodig.

Daarnaast bieden we je sjablonen aan waarmee jij in een handomdraai een mooie en onderscheidende lay-out voor je curriculum vitae en open sollicitatiebrief maakt. De sjablonen zijn opgesteld in Microsoft Word en zorgen ervoor dat jij je professioneel kunt presenteren.

Nog niet volledig overtuigd? Lees hier alvast de ervaringen van klanten van Solliciteerbeter.nl.

Wil je weten hoe je de aandacht trekt van elke werkgever?

Download nu het gratis e-book: De magische combinatie van je LinkedIn-profiel, curriculum vitae en sollicitatiebrief. En ontdek hoe ze elkaar versterken.


Je bent dan ook ingeschreven voor de nieuwsbrief. Bij elke nieuwsbrief kun je je uitschrijven met een afmeldlink.


Je hebt je met succes aangemeld voor het e-book!

Pin It on Pinterest

Share This