Een open sollicitatiebrief schrijf je wanneer er geen vacature is. En je toch bij dat ene specifieke bedrijf wilt werken. Heb jij al enkele bedrijven of organisaties op het oog waar je heel graag onderdeel van zou willen zijn?

Je meldt in je open sollicitatiebrief waarom je zo graag bij dat bedrijf wilt werken en wat jij denkt voor het bedrijf te kunnen doen. Je motivatie is erg belangrijk.

Om je op weg te helpen, vind je hier de volgende tips voor:

De voorbereiding

Solliciteer niet lukraak. Zoek eerst bedrijven die bij je passen. Kijk ook online wat er over een bedrijf geschreven is. Breidt een bedrijf bijvoorbeeld uit? Een mooie kans om te solliciteren. Bel het bedrijf op. En informeer of er vacatures zijn en of ze iets doen met open sollicitaties. Je weet dan meteen of het zinvol is om te schrijven. Bovendien kun je in je sollicitatiebrief verwijzen naar het telefoongesprek dat je hebt gehad.

Trek aandacht

Hoe zorg je ervoor dat je open sollicitatiebrief de aandacht trekt? Hiervoor geldt hetzelfde als voor een gewone sollicitatiebrief. Enkele tips:


  • zorg voor een sterke openingszin;
  • kom snel tot de kern van de zaak;
  • schrijf vlot, positief en overtuigend;
  • schrijf in korte zinnen;
  • gebruik geen moeilijke woorden;
  • schrijf in foutloos Nederlands;
  • vermeld de juiste naam van de persoon aan wie je de brief richt en voorkom daarmee dat je brief in het bedrijf gaat zweven;
  • zorg voor een correcte adressering;
  • zorg voor een overzichtelijke lay-out;
  • zorg ervoor dat je brief op één A4’tje past.

Maak je belangstelling kenbaar

Laat in de eerste alinea van je open sollicitatiebrief meteen weten dat het om een open sollicitatie gaat en naar welke functie je belangstelling uitgaat. Hierdoor weet de werkgever direct wat je wilt. En kan hij of zij je brief gericht lezen.

Open sollicitatiebrief afsluiten

Sluit je brief positief af. Schrijf dat je over een week belt om te vragen of er mogelijkheden voor je zijn. Doe dit ook. Hierdoor laat je nogmaals je motivatie blijken. En vergroot je de kans dat er nog eens goed naar je brief gekeken wordt. Is er op dat moment geen passend werk? Vraag of ze je brief bewaren.

Curriculum vitae bij open sollicitatiebrief

Zorg ervoor dat ook je curriculum vitae gericht gelezen wordt. Neem daarom na je persoonlijke gegevens een kopje ‘Gewenste functie’ op. Vermeld daar welke functie je ambieert. Of vermeld dit in de profieltekst van je cv.

Voorbeeld open sollicitatiebrief

Bij Solliciteerbeter.nl vind je een kant-en-klaar voorbeeld van een goede open sollicitatiebrief. Je kunt deze brief direct downloaden. En hebt dan een prima leidraad voor een goede open sollicitatiebrief. De inhoud en opbouw van de brief staan als een huis. 

Nog meer voorbeelden van sollicitatiebrieven

Naast de open sollicitatiebrief, vind je vind je bij Solliciteerbeter.nl nog tientallen andere kant-en-klare voorbeelden van sollicitatiebrieven. Je kunt ze direct downloaden en gebruiken als inspiratie voor je eigen sollicitatiebrief.

Gratis e-book: Magische combinatie van je LinkedIn-profiel, curriculum vitae en sollicitatiebrief

Meer dan 10.000 sollicitanten gingen je voor!

Download het e-book

Wil je weten hoe je de aandacht trekt van elke werkgever?

Download nu het gratis e-book: De magische combinatie van je LinkedIn-profiel, curriculum vitae en sollicitatiebrief. En ontdek hoe ze elkaar versterken.


Je bent dan ook ingeschreven voor de nieuwsbrief. Bij elke nieuwsbrief kun je je uitschrijven met een afmeldlink.


You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This