Open sollicitatiebrief schrijven – Een open sollicitatiebrief schrijf je wanneer er geen vacature is. En je toch bij dat ene specifieke bedrijf wilt werken. Of die ene specifieke functie wilt bemachtigen.

De voorbereiding

Solliciteer niet lukraak. Zoek eerst naar bedrijven die bij je passen op het gebied van bijvoorbeeld sfeer, product of grootte. Dan pas ga je een open sollicitatiebrief schrijven.

Informatie over bedrijven vind je vaak online. Op websites en social media kanalen laten organisaties veel zien, zoals hun actuele ontwikkelingen en plannen. Breidt een bedrijf bijvoorbeeld uit? Een mooie kans om dan te solliciteren.

Natuurlijk kun je een bedrijf ook altijd bellen om te informeren of er vacatures zijn en of ze iets doen met open sollicitaties. Je weet dan meteen of het zinvol is om een open sollicitatiebrief te schrijven. Bovendien kun je in je sollicitatiebrief verwijzen naar het telefoongesprek dat je hebt gevoerd.

Hoe zorg je ervoor dat je open sollicitatiebrief gelezen wordt?

Voor een open sollicitatiebrief gelden dezelfde regels als voor een gewone sollicitatiebrief, zoals:

 • zorg voor een sterke en duidelijke opening;
 • kom snel tot de kern van de zaak;
 • schrijf vlot, positief en overtuigend;
 • schrijf in korte zinnen;
 • gebruik geen moeilijke woorden;
 • gebruik zo min mogelijk jargon;
 • schrijf in foutloos Nederlands;
 • vermeld de juiste naam van de persoon aan wie je de brief richt en voorkom daarmee dat je brief in het bedrijf gaat zweven;
 • zorg voor een correcte adressering;
 • zorg voor een overzichtelijke lay-out;
 • schrijf je brief op maximaal één A4’tje (in uitzonderlijke gevallen kan het iets langer zijn).

Maak duidelijk dat het om een open sollicitatie gaat

Laat in de eerste alinea van je open sollicitatiebrief meteen weten dat het om een open sollicitatie gaat. Meld ook naar welke functie je belangstelling uitgaat. Hierdoor weet de werkgever direct wat je wilt. Je geeft hem of haar als het ware een brilletje op waarmee hij of zij je brief en cv gericht gaat lezen.

Motivatie in je open sollicitatiebrief schrijven

Misschien heb jij nu al al enkele bedrijven of organisaties op het oog waar je heel graag onderdeel van wilt zijn. Je meldt dan in je open sollicitatiebrief waarom je zo graag bij dat bedrijf wilt werken. En wat jij denkt voor het bedrijf te kunnen doen. Deze motivatie is belangrijk.

Lees in het artikel  ‘Motivatie in je sollicitatiebrief schrijven. Voorbeelden en tips voor succes’ hoe je de motivatie in je sollicitatiebrief schrijft. In het artikel staan ook voorbeelden.

Open sollicitatiebrief afsluiten

Sluit je brief positief af. Bij een open sollicitatiebrief kan het initiatief om contact op te nemen bij jou liggen. Schrijf daarom dat je bijvoorbeeld over een week belt om te vragen of er mogelijkheden voor jou zijn.

Doe dit vervolgens ook: bel het bedrijf. Hierdoor laat je nogmaals je motivatie blijken. Je vergroot daarmee ook je kans dat er nog eens goed naar je brief gekeken wordt.

Is er op dat moment geen passend werk? Vraag dan of ze je brief in portefeuille bewaren.

Curriculum vitae bij open sollicitatiebrief

Zorg ervoor dat ook je curriculum vitae gericht gelezen wordt. Neem daarom na je persoonlijke gegevens een kopje ‘Gewenste functie’ op. Vermeld daar welke functie je ambieert. Of vermeld dit in de profieltekst van je cv.

Kant-en-klare voorbeelden van sollicitatiebrieven

Bij Solliciteerbeter.nl vind je tientallen kant-en-klare voorbeelden van sollicitatiebrieven toegeschreven op specifieke functies. Je kunt ze direct downloaden en gebruiken als inspiratie voor jouw eigen sollicitatiebrief.

Templates voor je cv en sollicitatiebrief

Daarnaast kun je met de templates van Solliciteerbeter.nl in een handomdraai een mooie en onderscheidende lay-out voor je curriculum vitae en sollicitatiebrief maken. De templates zijn opgesteld in Microsoft Word en zorgen ervoor dat jij je professioneel presenteert.

Nog niet volledig overtuigd? Lees hier alvast de ervaringen van klanten van Solliciteerbeter.nl.

Pin It on Pinterest

Share This