Een effectief curriculum vitae opstellen waarmee je je kansen op een sollicitatiegesprek vergroot. En daarmee ook je kansen op die droombaan. Het kan je heel wat hoofdbrekens kosten.

Een werkgever krijgt soms honderden reacties op een vacature. En zal snel willen zien of jij interessant genoeg bent om een mogelijke kandidaat te zijn.

Wanneer jouw cv meteen laat zien wat jij voor de organisatie kan betekenen, heb je al een streepje voor.

Maar hoe pak je dat aan? Met deze 10 cv-tips stijgen je kansen op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Een paar eenvoudige aanpassingen aan je cv kunnen al voldoende zijn.

1. Maak een cv van maximaal 2 of 3 pagina’s

Bij Solliciteerbeter.nl hebben we veel cv’s nagekeken, herschreven en geoptimaliseerd voor een grote verscheidenheid aan sollicitanten.

Sommige cv’s waren wel 7, 8, 10 of 12 A4’tjes lang. Een sollicitant met zo’n cv kan geen hoofdzaken van bijzaken onderscheiden. Durft geen keuzes te maken. Of wil overcompleet zijn.

Hoe dan ook, een recruiter heeft maar beperkte tijd. Het scannen van een cv gaat soms zelfs in slechts 6 tot 7 seconden. Die veel te lange en overcomplete cv’s zullen dan waarschijnlijk niet doorgenomen worden. Ze zijn niet effectief.

Grote kans dat je met zo’n lang cv meteen afvalt omdat je je sterke punten niet kort en bondig hebt gepresenteerd.

Haal daarom alle overbodige informatie uit je cv. Concentreer je op je belangrijkste sterke punten voor de baan waarnaar je solliciteert. Streef naar een to-the-point cv dat aansluit op de vacature. Dat vergroot je kansen.

Informatie van 20 jaar, 15 jaar of zelfs 10 jaar geleden is meestal niet meer zo relevant. Benoem het slechts kort. Vaak kun je daardoor al flink snijden in de lengte je cv.

2. Kies voor een overzichtelijke opmaak

Online kun je kiezen uit duizenden verschillende sjablonen voor je cv. Zowel rustige ontwerpen als gedurfde ontwerpen passeren de revue.

Overdrijf niet met de opmaak van je cv. Dat leidt alleen maar af van de belangrijke informatie in je cv.

Kies voor een opmaak die de recruiter helpt bij het makkelijk screenen van je cv en het vinden van de informatie die nodig is.

Een overzichtelijke opmaak en opzet zijn basisvereisten voor een effectief en kansrijk cv.

3. Gebruik een leesbaar lettertype en een goede lettergrootte

Kies voor een goed leesbaar lettertype, zoals Arial, Georgia, Helvetica, Tahoma, Times New Roman, Trebuchet MS en Verdana.

Een prettig leesbaar lettertype helpt de recruiter om je cv snel te scannen.

Kies ook voor een leesbare lettergrootte voor de bodytekst van je cv. Dat is een grootte van 10 tot 12 punten.

Is je cv te lang, verkort het dan niet door de lettergrootte te verkleinen. Schrap, schrap en schrap overbodige informatie.

4. Neem een profiel op in je cv

Om de werkgever snel een indruk te geven van je kwaliteiten, specialismen en ambities, presenteer je jezelf in enkele regels in het profiel.

Het profiel staat op de eerste pagina van je cv. Vaak bovenaan in de buurt van je contactgegevens. Je kunt het beschouwen als een mini elevator pitch van jezelf.

Met het profiel geef je de recruiter een brilletje op waarmee hij/zij het cv gaat scannen. Met dit brilletje wordt je cv gerichter gelezen op jouw kwaliteiten en ambitie.

De rest van je cv is het bewijs dat datgene wat je in je profiel stelt, ook waargemaakt kan worden.

Schrijf het profiel zo dat het aansluiting heeft met de vacaturetekst, jouw sollicitatiebrief en LinkedIn-pagina. Ook dat vergroot je kansen op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.

5. Perfectioneer de eerste pagina

De eerste pagina van je cv is vaak het eerste wat een werkgever van je ziet.

Besteed hier daarom veel tijd aan. Die pagina moet perfect zijn en jouw argumenten voor jouw geschiktheid voor de baan onderstrepen.

Zorg voor een sterke profieltekst die prikkelt om je cv verder te lezen. Je kernvaardigheden kun je in je profiel verwerken.

Ook de werkervaring op de eerste pagina moet de interesse van de recruiter wekken en aantonen dat je een sterke kandidaat bent

6. Pas je cv elke keer aan

Stem je cv elke keer weer af op de functie en het bedrijf waarnaar je solliciteert.

Elk onderdeel van je cv moet je geschiktheid voor die ene functie onderstrepen.

Analyseer daarom de vacature. Onderzoek het bedrijf. En begin dan pas met het aanpassen van je cv.

7. Voeg feiten en cijfers toe

Beschrijf bij je werkervaring zo concreet mogelijk wat je belangrijkste taken, verantwoordelijkheden, initiatieven of resultaten waren bij vorige functies. Bijvoorbeeld ‘de implementatie van een nieuw administratiesysteem waarmee…’.

Noem getallen. Bijvoorbeeld: ‘leidinggeven aan een team van 8 fte’. Of ‘… verhoogde het marktaandeel met 20% in 18 maanden’.

Het presenteren van deze prestaties is een sterke manier om te bewijzen dat je impact hebt.

Beschrijf die prestaties die het beste aansluiten bij de functie waarnaar je solliciteert.

8. Gebruik opsommingstekens

Opsommingstekens staan in je cv vaak bij het onderdeel met werkervaring.

Ze splitsen grote stukken tekst (alinea’s) op en vergroten daarmee de leesbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van je cv.

Je somt per opsommingsteken één verantwoordelijkheid, resultaat of taak op.

De recruiter kan nu makkelijker de informatie in je cv scannen en begrijpen.

Opsommingstekens kun je natuurlijk ook bij je opleidingen en vrijwilligerswerk gebruiken.

9. Vraag feedback

Laat je niet ontmoedigen wanneer je afgewezen bent en niet snapt waarom.

Vraag om feedback bij de organisatie waar je solliciteerde.

Of laat een specialist op het gebied van solliciteren naar je cv kijken.

Soms kunnen kleine tips de effectiviteit van je cv al enorm vergroten.

10. Zelfkennis staat centraal

Maar het allerbelangrijkste bij het solliciteren? Dat is zelfkennis.

Weten wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Daar zoek je vacatures bij. En dan krijg je een mooie match tussen jou en de baan.

Je zult dan ook gemakkelijker een relevant en effectief cv kunnen opstellen waarmee je sterk voor de dag komt. Bovendien zul je bij een sollicitatiegesprek met meer zelfvertrouwen voor de dag komen.

Wil je wat meer over jezelf weten? Kijk dan eens bij enkele gratis tests van 123test.nl die je meer inzicht in jezelf kunnen geven:

Een compleet overzicht van de gratis tests vind je op Vaardighedentest.

(Bijgewerkt augustus 2022)

Pin It on Pinterest

Share This