Met je curriculum vitae ga je de werkgever ervan overtuigen dat jij de geschikte kandidaat bent voor een functie. En dat het absoluut de moeite loont om jou uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.

Hoe je zo’n ijzersterk curriculum vitae opstelt? Deze 7 tips geven houvast.

Is je cv overzichtelijk opgebouwd?

Is je curriculum vitae overzichtelijk opgebouwd? Zodanig dat een personeelsadviseur het snel kan doornemen?

Een overzichtelijke opbouw is bijvoorbeeld: persoonlijke gegevens; profiel; werkervaring; opleidingen en cursussen; overige informatie.

Of: persoonlijke gegevens; profiel; opleidingen en cursussen; werkervaring; overige informatie.

Zorg er ook voor dat je je werkervaring en opleidingen anti-chronologisch beschrijft. Begin dus met het noemen van je laatste of huidige opleiding en je laatste of huidige baan. Deze zijn vaak het meest relevant.

Heeft je cv een overzichtelijke lay-out?

Gebruik tussenkopjes en witregels om de verschillende onderdelen van je cv duidelijk van elkaar te onderscheiden. Deze tussenkopjes maken je cv makkelijk scanbaar. Je helpt er de lezer mee om je curriculum vitae door te nemen.

Bij Solliciteerbeter.nl kun je professionele sjablonen voor je curriculum vitae en sollicitatiebrief downloaden. Hiermee zorg je ervoor dat je jezelf sterk presenteert. Belangrijk, omdat voor de werkgever je cv en sollicitatiebrief de eerste kennismaking met jou zijn.

Heeft je cv een goed leesbaar lettertype?

Gebruik een makkelijk leesbaar lettertype. Hetzelfde als in je sollicitatiebrief. Hierdoor is meteen te zien dat ze bij elkaar horen. Veel gebruikte lettertypes zijn Arial, Verdana, Open Sans, Calibri en Times New Roman.

Is je cv afgestemd op de vacature?

Je kunt het maken van je curriculum vitae vergelijken met het opstellen van een offerte. Die offertes die het meest toegesneden zijn op de vraag van de klant maken de beste kansen. Een cv dat het beste is toegesneden op de vacature maakt ook de beste kansen.

Stem je curriculum vitae dan ook af op de vacature waarop je solliciteert. Ga na wat er in de vacature precies gevraagd wordt aan ervaring en competenties. Wordt er bijvoorbeeld gevraagd om leidinggevende capaciteiten? Omschrijf dan de door jou verrichte werkzaamheden waaruit blijkt dat je over deze capaciteiten beschikt.

Je kunt bijvoorbeeld vermelden dat je projectleider bent geweest van belangrijke beurspresentaties. Het afstemmen op de vacature kost misschien even tijd. Maar het kan je wel een sollicitatiegesprek en een baan opleveren.

Is je cv afgestemd op je LinkedIn-profiel?

Je LinkedIn-profiel is vaak veel uitgebreider dan je cv. Maar de info die zowel op het cv als op het LinkedIn-profiel staat, moeten wel met elkaar overeenkomen.

Kijk daarom of ze dezelfde gegevens bevatten. Check bijvoorbeeld de jaartallen bij je studies en de jaartallen bij je werkervaring. Komen ze met elkaar overeen?

Leg daarom je cv en LinkedIn-profiel naast elkaar en check nog eens goed of alle informatie. Stem je cv en je LinkedIn-profiel op elkaar af. Het voorkomt ongemakkelijk vragen tijdens een sollicitatiegesprek.

Heeft je cv een representatieve foto?

Een foto op je curriculum vitae is een sterk beeld. Het kan ervoor zorgen dat de recruiter je makkelijker onthoudt. Belangrijk is hoe dan ook dat je foto datgene uitstraalt wat jij wilt met je curriculum vitae.

Solliciteer je naar een financiële functie en wil je zakelijk overkomen? Of wil je juist in de creatieve sector aan de slag? Of in de modebranche? De kleding die je draagt op de foto en de uitstraling van je foto hangen af van de functie waarop je solliciteert. Een verkeerd gekozen foto kan ervoor zorgen dat je op de stapel met het briefje ‘afwijzen’ terechtkomt.

Voeg verder alleen een foto toe als je een goede foto van jezelf hebt waarop je gezicht goed te zien is, de achtergrond rustig is, die scherp en goed belicht is en die de juiste uitstraling heeft.

Is de inhoud op je cv kort en bondig geformuleerd?

Denk eens aan de personeelsadviseur die 200 curricula vitae moet doornemen. Waar is deze het meest mee gediend? Juist. Met een bondig curriculum vitae waarin je jezelf zo helder en aantrekkelijk mogelijk presenteert.

Zorg er ook voor dat je curriculum vitae uit maximaal 2 tot 3 A4’tjes bestaat. Wees kritisch op wat je opneemt. Zorg ervoor dat het alleen relevante informatie is en ga niet teveel uitweiden.

De uitgebreide uitleg en details bewaar je voor de sollicitatiegesprekken.

Heeft je cv helder taalgebruik?

Vermijd te veel vaktaal. Houd er rekening mee dat alle informatie gelezen kan worden door een personeelsadviseur die specifieke vaktermen niet begrijpt. Daarom kan hij of zij ze ook niet op waarde schatten. Te veel vaktermen zorgen dan voor onduidelijkheid en verwarring.

Vermijd ook het gebruik van afkortingen. Schrijf alle woorden voluit. Dit geldt natuurlijk niet voor titels zoals drs. of MA.

Is je cv foutloos geschreven?

Is je curriculum vitae af? Lees het nog eens goed door. Verwijder alle spelfouten en fouten in de interpunctie. Controleer ook of je niet een fout hebt gemaakt in de jaartallen die je noemt.

Laat je document daarna door een vriend of vriendin nalezen. Check, check en dubbelcheck is hier het motto. Je curriculum vitae is je visitekaartje waarmee je uitgenodigd wilt worden voor een sollicitatiegesprek. Daarom moet het foutloos zijn en verdient het maken van je cv aandacht.

Pin It on Pinterest

Share This