Welke sollicitatievragen kun je tijdens je sollicitatiegesprek verwachten? En hoe zou je ze kunnen beantwoorden?

Het voeren van een sollicitatiegesprek vinden veel sollicitanten lastig. Maar wanneer je je goed voorbereidt, sta je stevig in je schoenen. Daarom vind je hier 20 voorbeelden van veelgestelde sollicitatievragen en hun antwoorden.

Hoe bereid je je voor op deze sollicitatievragen?

Neem de sollicitatievragen stuk voor stuk door en beantwoord ze daarna hardop voor jezelf. Geef er jouw eigen draai aan.

Je hoeft de antwoorden op de sollicitatievragen natuurlijk niet uit je hoofd te leren. Het is de bedoeling dat je ze tijdens het sollicitatiegesprek ontspannen en op jouw manier vertelt. Maak er dus jouw eigen verhaal. Oefen de sollicitatievragen ook met familie of vrienden en vraag hen om feedback.

Met deze voorbereiding voel jij je tijdens het sollicitatiegesprek een stuk zelfverzekerder.

Vertel eens wat over jezelf

Antwoordtip: Deze vraag wordt vaak aan het begin van een sollicitatiegesprek gesteld. Met het antwoord kun je de richting van het gesprek beïnvloeden. De valkuil bij deze sollicitatievraag is dat je over allerlei zaken in je privéleven gaat vertellen. Dat is niet de bedoeling.

Vertel alleen relevante zaken. Geef bijvoorbeeld een korte samenvatting van wat je gedaan hebt. Als extra informatie zou je kunnen motiveren waarom je voor een bepaalde studie hebt gekozen (‘de studie Verpleegkunde trok mij aan omdat ik zorgzaam ben’). Of waarom je een bepaalde baan zo goed bij je paste (‘als servicemedewerker vond ik het leuk om problemen voor klanten op te lossen’). Benoem ervaringen en vaardigheden die aansluiten op de vacature. Je kunt ook een korte pitch geven die lijkt op de profieltekst in je cv of de samenvatting van je LinkedIn-profiel.

De werkgever stelt deze vraag om je manier van denken te leren kennen en om aanknopingspunten te vinden voor volgende sollicitatievragen.

Wat maakt jou geschikt voor deze functie?

Antwoordtip: Noem een aantal belangrijke kenmerken van de baan en maak duidelijk dat jij de juiste vaardigheden of ervaring hebt. De baan past prima bij je en daar ga jij de werkgever van overtuigen.

Zijn bijvoorbeeld leidinggevende vaardigheden belangrijk? Verduidelijk dan met praktijkvoorbeelden dat je over deze vaardigheden beschikt. Schets wel een realistisch beeld van jezelf.

Heb je niet de juiste werkervaring? Benadruk dan je leergierigheid, enthousiasme en ambitie.

Waarom solliciteer je naar deze functie?

Antwoordtip: Vertel waarom deze functie en organisatie interessant voor je zijn. Wat drijft jou om naar deze functie te solliciteren?

Vertel bijvoorbeeld hoe de functie en de organisatie passen bij jou interesses en persoonlijke doelstellingen. Ga in op enkele details die je in de vacature of op de website van het bedrijf hebt gelezen. Laat zien dat je enthousiast bent om het werk te gaan doen en dat je begrijpt wat de functie inhoudt.

Waarom moeten we jou aannemen?

Antwoordtip: Toon je enthousiasme. Vertel met concrete voorbeelden hoe je aansluit op de eisen in de vacature. Laat met concrete voorbeelden zien dat je goede resultaten kan behalen in je werk. Laat ook zien dat je je verdiept hebt in de werkcultuur en dat deze werkcultuur perfect bij je past.

Jij bent dé kandidaat die ze zoeken.

Waarom heb je een carrièreswitch gemaakt?

Antwoordtip: Wanneer je een carrièreswitch hebt gemaakt, heb je daar natuurlijk een goede reden voor. Leg deze keuze uit.

Laat je enthousiasme blijken voor je nieuwe loopbaanrichting. Laat daarnaast zien dat de kwaliteiten die je ontwikkeld hebt in je oude loopbaan, ook ingezet kunnen worden in de nieuwe.

Kun je een sterk punt van jezelf noemen?

Antwoordtip: Noem een of meerdere positieve eigenschappen die passen bij de functie waarop je solliciteert. Bedenk vooraf meerdere concrete voorbeelden van situaties waarbij jouw positieve eigenschappen goed van pas kwamen op je werk of tijdens je studie.

Vraag aan vrienden of studiegenoten wat je sterke kanten zijn. Zo krijg je meer inzicht in hoe mensen jou zien. Je hoort misschien ook iets waar je zelf niet aan gedacht had omdat het voor jou zo vanzelfsprekend is.

Kun je een negatieve eigenschap van jezelf noemen?

Antwoordtip: Dit is een mooie vraag om te laten zien dat je reflectievermogen hebt. Wanneer je je bewust bent van je negatieve eigenschappen, kun je je daar verder in ontwikkelen. Zo’n eigenschap pakt dan uiteindelijk positief uit.

Zo zou een negatieve eigenschap van je kunnen zijn dat je geneigd bent teveel hooi op je vork te nemen. Geef tijdens het sollicitatiegesprek aan wat je gedaan hebt of wilt gaan doen om die slechte eigenschap te verbeteren. Zo zou je kunnen vertellen dat je nu niet automatisch meer ja zegt op al het werk, maar eerst in overleg met je leidinggevende bekijkt of het past binnen je workload. Het resultaat kan zijn dan je nu minder stress hebt en meer plezier in je werk hebt.

Vertel geen negatieve eigenschappen die echt tegen je kunnen werken.

Op welke werkprestatie ben je het meest trots?

Antwoordtip: Gebruik hier een voorbeeld dat aansluit op de vacature en je positieve eigenschappen. Leg concreet uit wat je gedaan hebt en wat het resultaat was. Cijfers (‘het marktaandeel steeg in 18 maanden met 20%”) maken je verhaal sterker.

Wat stel je je voor bij deze baan?

Antwoordtip: Je hebt de vacature gelezen, de site bekeken en telefonisch gesproken met een contactpersoon. Maar hoe de baan er precies uitziet? Dat kun je nu nog niet weten.

Vertel daarom alleen wat je wel weet en wat je bijvoorbeeld in de vacature gelezen hebt. Vertel bijvoorbeeld welke elementen in de vacature je aanspraken. Je kunt daarbij ook vertellen waarom jij aansluit op die elementen. Of waarom die elementen aansluiten op je ambities.

Dit is overigens een prima moment om zelf een vraag te gaan stellen.

Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?

Antwoordtip: Ja, waarom ben je eigenlijk aan het solliciteren?

Misschien ben je uitgekeken op je huidige baan en toe aan een nieuwe uitdaging. Misschien wil je je ervaring verbreden of jezelf ontwikkelen in een richting waar je huidige werkgever geen plaats voor heeft. Vertel het tijdens het sollicitatiegesprek. Zeg echter niets onaardigs over je huidige of vorige werkgever. Problemen als een reorganisatie of een faillissement kun je wel benoemen.

Waar ben je naar op zoek in een nieuwe baan?

Antwoordtip: Noem zaken die passen bij jouw persoonlijke doelen. Denk bijvoorbeeld aan het jezelf kunnen ontwikkelen door trainingen of doorgroeimogelijkheden. Let er op dat je antwoord past bij de vacature waarop je solliciteert.

Waarom wil je juist bij ons komen werken?

Antwoordtip: Bij deze sollicitatievraag laat je zowel je motivatie voor het bedrijf als voor de functie blijken.

Laat merken dat je je hebt verdiept in het bedrijf, de branche en de actuele ontwikkelingen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat het je aanspreekt om bij een jong en klein bedrijf te werken, omdat je van dynamiek en korte lijnen houdt, en omdat je ook graag mee wilt denken.

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Antwoordtip: Vertel wat je wilt bereiken. Wat zijn jij de toekomst en wat zijn je ambities? Wil je inhoudelijke verdieping? Wil je de verantwoordelijkheid voor een afdeling?

Bereid deze sollicitatievraag vooraf goed voor. Wil je bijvoorbeeld doorgroeien binnen het bedrijf, kijk dan welk werk er nog meer te doen is. Je laat zo zien dat je je verdiept hebt in het bedrijf en van plan bent langer te blijven.

Heb je bij deze vraag geen duidelijk beeld, zeg dan bijvoorbeeld dat je veel ervaring in en kennis op je vakgebied wilt hebben opgedaan.

Hoe zou je op de volgende situatie reageren?

Antwoordtip: Met deze vraag kun je laten zien dat je een situatie van meerdere kanten bekijkt voordat je een beslissing neemt.

Neem daarom de tijd om te antwoorden. Stel vragen om de situatie helemaal duidelijk te krijgen. Geef een genuanceerd en gemotiveerd antwoord.

Wat doe je in je vrije tijd?

Antwoordtip: Met deze vraag wil de werkgever je beter leren kennen. Laat dus je enthousiasme blijken voor je hobby’s en interesses.

Vertel geen dingen die bij anderen slecht kunnen vallen.

Waarom zit er een gat in je cv?

Antwoordtip: Een gat in je cv kan verschillende redenen hebben. Je hebt bijvoorbeeld een verre reis gemaakt, een opleiding gevolgd, voor de kinderen gezorgd of bent werkloos geworden.

Vertel op een positieve manier hierover. Concentreer je op wat je wél gedaan hebt. Op je competenties. Je ervaring. Je kennis. Benadruk deze. Haal alles uit de kast om de werkgever ervan te overtuigen dat jij de beste kandidaat bent voor de baan

Hoe zouden je collega’s jou omschrijven?

Antwoordtip: Vraag eens aan je directe collega’s hoe ze jou zouden omschrijven. Zo weet je tijdens een sollicitatiegesprek wat je kan antwoorden op deze sollicitatievraag. Concentreer je bij het beantwoorden van de vraag vooral op de sterke eigenschappen die aansluiten op de vacature.

Ben je het weleens oneens met een beslissing op je afdeling?

Antwoordtip: Natuurlijk ben je het weleens oneens met een beslissing op je werk. Maar hoe ga je daarmee om? Misschien heb je opbouwende kritiek gegeven die meegenomen kon worden in de beslissing. Of ben je in overleg gegaan om te kijken of er nog bewegingsruimte zat in de te nemen beslissing.

Deze vraag wordt gesteld om te kijken of je op een professionele manier met verschillen van mening kunt omgaan.

Hoe ga je om met stress?

Antwoordtip: We komen allemaal wel eens situaties tegen die stressvol zijn en die een druk op ons leggen. Denk bijvoorbeeld aan situaties met boze klanten, te weinig collega’s, krappe deadlines en agressie.

Geef een concreet voorbeeld van een situatie waarin je op je werk onder druk stond en hoe je hiermee professioneel bent omgegaan.

Heb je nog vragen?

Antwoordtip: Deze vraag wordt aan het einde van het gesprek gesteld. Natuurlijk heb je nog vragen. Je bent immers geïnteresseerd in de functie en in de organisatie. De vragen die je kunt stellen hangen natuurlijk af van alle informatie die je tijdens het gesprek al gegeven is. Toch is het goed om een paar vragen bedacht te hebben. Vraag bijvoorbeeld hoe de afdeling georganiseerd is en met wie je gaat samenwerken. Of stel een vraag over de concurrentie.

Je kunt ook gedurfde en directe vragen stellen aan de recruiter. Bijvoorbeeld een vraag als ‘nu u mij wat beter kent, hoe denkt u dat mijn ervaring en kwaliteiten binnen deze functie passen?’. Of ‘welke eerste indruk heb ik op u gemaakt?’. Met deze vragen ontdek je hoe je bent overgekomen en kun je het beeld over jezelf nog bijstellen. Eenmaal buiten is je kans daarop verkeken.

Stel tijdens het eerste gesprek geen vragen over de arbeidsvoorwaarden. Dat kan in latere gesprekken aan de orde komen.

Nog meer sollicitatievragen voor de perfecte voorbereiding

Wil je jezelf op nog meer sollicitatievragen voorbereiden? Bekijk dan eens deze uitgebreide lijst met 80 sollicitatievragen en bedenk hoe jij deze vragen tijdens het sollicitatiegesprek zou beantwoorden.

Pin It on Pinterest

Share This