Het voeren van een sollicitatiegesprek vinden veel sollicitanten lastig. Misschien geldt dit ook voor jou. Maar wanneer je je goed voorbereidt, sta je een stuk steviger in je schoenen. De voorbeelden en tips in het artikel ‘Vragen en antwoorden sollicitatiegesprek – 10 voorbeelden’ helpen je bij je voorbereiding.

Sollicitatievraag 1: Vertel eens wat over jezelf

Antwoordtip: Deze vraag wordt vaak aan het begin van een sollicitatiegesprek gesteld. Met het antwoord kun je de richting van het gesprek beïnvloeden.

Vertel alleen relevante zaken. Geef bijvoorbeeld een samenvatting van je curriculum vitae. Als extra informatie kun je bijvoorbeeld motiveren waarom je voor een bepaalde studie hebt gekozen. Of waarom je een bepaalde baan hebt genomen en wat je er hebt geleerd.

De werkgever stelt deze vraag om je manier van denken te leren kennen en om aanknopingspunten te vinden voor vervolgvragen.

Sollicitatievraag 2: Kun je een positieve en een negatieve eigenschap van jezelf noemen?

Antwoordtip: Noem een positieve eigenschap die past bij de functie waarop je solliciteert. Geef ook een voorbeeld van een situatie waarbij deze eigenschap goed van pas kwam op je werk of tijdens je studie. Een negatieve eigenschap kun je ook noemen. Noem wel een eigenschap die niet al te erg tegen je kan werken, maar die met wat creativiteit best positief opgevat kan worden.

Sollicitatievraag 3: Wat stel je je voor bij deze baan?

Antwoordtip: Je hebt de personeelsadvertentie gelezen, de site bekeken en telefonisch gesproken met een contactpersoon. Maar hoe de baan er precies uitziet? Dat kun je nu nog niet weten. Vertel daarom alleen wat je wel weet en wat je bijvoorbeeld in de advertentie gelezen hebt. Vertel bijvoorbeeld welke elementen in de advertentie je aanspraken. Dit is overigens een prima moment om zelf een vraag te gaan stellen.\

Sollicitatievraag 4: Waarom ben je geschikt voor deze functie?

Antwoordtip: Noem een aantal belangrijke kenmerken van de baan en maak duidelijk dat je de juiste vaardigheden of ervaring hebt. De baan past prima bij je! Zijn bijvoorbeeld leidinggevende vaardigheden belangrijk? Verduidelijk dan met praktijkvoorbeelden dat je over deze vaardigheden beschikt. Schets wel een realistisch beeld van jezelf. Heb je niet de juiste werkervaring? Benadruk dan je leergierigheid, enthousiasme en ambitie.

Sollicitatievraag 5: Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?

Antwoordtip: Ja, waarom ben je eigenlijk aan het solliciteren? Misschien ben je uitgekeken op je huidige baan en toe aan een nieuwe uitdaging. Misschien wil je je ervaring verbreden of jezelf ontwikkelen in een richting waar je huidige werkgever geen plaats voor heeft. Vertel het tijdens het sollicitatiegesprek. Zeg echter nooit iets onaardigs over je huidige of vorige werkgever. Problemen als een reorganisatie of een faillissement kun je wel benoemen.

Sollicitatievraag 6: Waarom wil je juist bij ons komen werken?

Antwoordtip: Met deze vraag kun je zowel je motivatie voor het bedrijf als voor de functie laten blijken. Laat merken dat je je hebt verdiept in het bedrijf, de branche en de actuele ontwikkelingen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat het je aanspreekt om bij een jong en klein bedrijf te werken, omdat je van dynamiek en korte lijnen houdt, en omdat je ook graag mee wilt denken.

Sollicitatievraag 7: Waar zie je jezelf over 5 jaar?

Antwoordtip: Vertel wat je wilt bereiken. Wil je inhoudelijke verdieping? Wil je de verantwoordelijkheid voor een afdeling? Als je hier geen duidelijk beeld van hebt, kun je bijvoorbeeld zeggen dat je hoopt veel ervaring en kennis opgedaan te hebben.

Sollicitatievraag 8: Hoe zou je op de volgende situatie reageren?

Antwoordtip: Met deze vraag kun je laten zien dat je een situatie van meerdere kanten bekijkt voordat je een beslissing neemt. Neem daarom de tijd om te antwoorden. Stel vragen om de situatie helemaal duidelijk te krijgen. Geef een genuanceerd en gemotiveerd antwoord.

Sollicitatievraag 9: Wat doe je in je vrije tijd?

Antwoordtip: Met deze vraag wil de werkgever je beter leren kennen. Laat dus je enthousiasme blijken voor je interesses. Vertel echter geen dingen die bij anderen slecht kunnen vallen.

Sollicitatievraag 10: Heb je nog vragen?

Antwoordtip: Natuurlijk heb je nog vragen. Je bent immers geïnteresseerd in de functie en in de organisatie. Vraag bijvoorbeeld hoe de afdeling georganiseerd is en met wie je gaat samenwerken. Of stel een vraag over de concurrentie. Stel tijdens het eerste gesprek geen vragen over de arbeidsvoorwaarden. Dat kan in latere gesprekken aan de orde komen.

Illustratie: Designed by Freepik

Wil je weten hoe je de aandacht trekt van elke werkgever?

Download nu het gratis e-book: De magische combinatie van je LinkedIn-profiel, curriculum vitae en sollicitatiebrief. En ontdek hoe ze elkaar versterken.


Je bent dan ook ingeschreven voor de nieuwsbrief. Bij elke nieuwsbrief kun je je uitschrijven met een afmeldlink.


Je hebt je met succes aangemeld voor het e-book!

Pin It on Pinterest

Share This