Curriculum vitae betekent levensloop. In je cv geef je dan ook een overzicht van alles wat je gedaan hebt wat relevant is voor een toekomstige werkgever. Maar een cv is meer dan je levensloop.

Met je cv laat je zien wie je bent en welke toegevoegde waarde je nu hebt voor de werkgever. De werkgever moet snel kunnen zien of je een sterke kandidaat bent voor een functie. Het is daarom belangrijk dat je cv meteen de aandacht trekt en aansluit op de functie waarop je solliciteert. Je maakt dan een grotere kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.

Om je op weg te helpen, vind je hier informatie over:

De voorbereiding

Bereid je voor en laat je cv zo goed mogelijk aansluiten op de vacature. Lees daarom de vacaturetekst nog eens goed. Welke opleiding, werkervaring en vaardigheden worden gevraagd? Sluit je daarop aan? Zo niet, hoe kun je dat compenseren? Eigenlijk kun je het opstellen van een cv vergelijken met het opstellen van offerte. De offerte die het meest toegesneden is op de vraag van de klant wordt uitgekozen.

Trek aandacht

Hoe zorg je ervoor dat je cv overtuigt en aandacht trekt? Enkele tips:


 • zorg ervoor dat je cv op maximaal twee of drie A4´tjes past;
 • zorg voor een overzichtelijke lay-out;
 • zorg voor een gestructureerde inhoud;
 • som puntsgewijs de werkzaamheden bij een functie op;
 • formuleer kort, bondig en actief;
 • zorg voor verbanden met de functie waarop je solliciteert;
 • gebruik geen moeilijke woorden;
 • schrijf in foutloos Nederlands;
 • schrijf een cv nooit met de hand;
 • gebruik een duidelijk lettertype;
 • gebruik hetzelfde lettertype als in je sollicitatiebrief. Je brief en cv horen bij elkaar en dat moet te zien zijn.

De indeling

Je kunt deze veelgebruikte cv-indeling toepassen:

 • persoonlijke gegevens;
 • profiel;
 • opleidingen en cursussen;
 • werkervaring;
 • overige informatie.

Bij je persoonlijke gegevens meld je in ieder geval je naam, adres en woonplaats, telefoonnummer, mobiele nummer en e-mailadres. De werkgever kan hiermee snel contact met je opnemen. Je kunt ook informatie geven over je LinkedIn-profiel, geboortedatum en -plaats, je burgerlijke staat en je nationaliteit. Ook kun je bij je persoonlijke gegevens een foto plaatsen. Maar vraag jezelf bij deze extra informatie steeds af of het relevant is voor de functie.

Na je persoonlijke gegevens neem je een profiel op. Hierin presenteer je jezelf in een paar regels kort en krachtig. Je geeft weer wat je kwaliteiten, specialismen en ambities zijn. Uiteindelijk verduidelijkt het profiel je curriculum vitae en zorgt het ervoor dat de recruiter je curriculum vitae gericht leest op je ambitie en kwaliteiten. Je kunt het profiel steeds aanpassen aan de vacature waarop je solliciteert.

Noem je opleidingen en werkervaring in je cv in omgekeerde volgorde. Begin dus met het noemen van je laatste of huidige opleiding en je laatste of huidige baan. Over het algemeen is je laatste opleiding en werkervaring het meest relevant.

Vermeld bij opleidingen de naam van de opleiding, of je het diploma behaald hebt en in welk jaar dat was.

In je cv vermeld je bij werkervaring de naam van de bedrijven waar je werkte, de vestigingsplaats en het tijdvak dat je er werkte. Vermeld ook de naam van je functie en noem hierbij puntsgewijs en concreet de relevante werkzaamheden op. Worden er in de vacature bijvoorbeeld leidinggevende vaardigheden gevraagd? Neem dan die taken op waaruit blijkt dat je over deze vaardigheden beschikt.

Zit er in je cv een gat tussen twee banen? Vermeld dan wat je in die periode gedaan hebt. Je kunt bijvoorbeeld je wereldreis noemen. Of vrijwilligerswerk, de opvoeding van je kinderen, een studie…

Bij overige informatie neem je zaken op als de computerprogramma’s die je beheerst, je talenkennis en je vrijetijdsbesteding. Je kunt hier ook bestuurlijke functies of relevant vrijwilligerswerk opnemen. Ben je bijvoorbeeld vrijwilliger in een zorgcentrum en solliciteer je naar een functie in de zorgsector? Dan is het slim om het vrijwilligerswerk in je cv op te nemen. Het onderstreept je motivatie voor de baan en de branche.

Stuur nooit officiële papieren met je cv mee. Je loopt het risico ze kwijt te raken. Diploma´s en andere papieren kun je beter tijdens een sollicitatiegesprek tonen. En alleen wanneer daar om gevraagd wordt.

Referenties

Neem in je cv geen referenties op. Noem pas namen als er in een gesprek naar gevraagd wordt. Vraag eerst toestemming aan de referenten, zodat zij weten dat zij benaderd kunnen worden.

Voorbeeld van een curriculum vitae

Bestel je een kant-en-klare sollicitatiebrief bij Solliciteerbeter.nl, dan ontvang je daarbij een overzichtelijk voorbeeld-cv. Samen met een checklist en tips voor je brief, cv en sollicitatiegesprek. Bovendien ontvang je een handig formulier waarmee je elke vacature kunt analyseren. Met dit formulier zie je snel wat de werkgever vraagt en wat jij te bieden hebt. Het helpt je om je cv en je brief goed af te stemmen op de vacature.

Illustratie: Designed by Freepik

Gratis e-book: Magische combinatie van je LinkedIn-profiel, curriculum vitae en sollicitatiebrief

Meer dan 10.000 sollicitanten gingen je voor!

Download het e-book

Wil je weten hoe je de aandacht trekt van elke werkgever?

Download nu het gratis e-book: De magische combinatie van je LinkedIn-profiel, curriculum vitae en sollicitatiebrief. En ontdek hoe ze elkaar versterken.


Je bent dan ook ingeschreven voor de nieuwsbrief. Bij elke nieuwsbrief kun je je uitschrijven met een afmeldlink.


You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This