Veel sollicitanten sturen hun curriculum vitae naar Solliciteerbeter.nl om het te laten nakijken, herschrijven en optimaliseren. Daarbij valt op dat ze vaak vragen hebben over het plaatsen van een foto op het cv. Hoe moet zo’n foto er uitzien? Welke voordelen heeft het opnemen van een foto op het cv? Vergroot je je kansen ermee om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek?

Om je op weg te helpen met het plaatsen de perfecte foto op je cv, hebben we een aantal zaken voor je op een rij gezet.

Waarom zou je een foto op je cv plaatsen?

Natuurlijk wil je dat een werkgever jou kiest op basis van je inhoudelijke kwaliteiten. Maar met een foto op je cv val je meer op dan zonder. En dat is bij een sollicitatie natuurlijk net de bedoeling.

Een LinkedIn-profiel met foto wordt bijvoorbeeld 7 keer vaker bezocht dan een profiel zonder. Een goede foto werkt dus in je voordeel en helpt je om op te vallen tussen stapels sollicitanten.

Is een foto verplicht?

Nee, een foto op je cv is zeker niet verplicht. Maar zoals hierboven beschreven heeft het voordelen. Een foto op je curriculum vitae is een sterk beeld en kan ervoor zorgen dat de recruiter je makkelijker onthoudt.

Wat is de perfecte foto voor je cv?

Maar wat is nu een goede cv-foto? Welke achtergrond is bijvoorbeeld geschikt? En moet je glimlachen of juist niet? Onderstaande tips helpen je bij het kiezen of maken van de juiste foto voor je cv.

  1. De cv-foto moet een close-up opname zijn. Niet te dichtbij, maar bijvoorbeeld vanaf je borst of schouders.
  2. Zorg ervoor dat je alleen op de foto staat. Dus niet met met collega’s, vrienden, familieleden of huisdieren. De werkgever wil met jou kennismaken en niet met je familie.
  3. Moet je serieus kijken of lachen? Met een ontspannen glimlach kom je toegankelijk, positief en open over, dus daar gaat de voorkeur naar uit.
  4. Plaats liever geen foto van 10 jaar geleden waar je zo leuk op staat. Tenzij je geen spat verandert bent. Je cv-foto moet recent zijn.
  5. Zorg voor een rustige en neutrale achtergrond zodat jij opvalt en niet de achtergrond. Jij bent de belangrijkste persoon op de cv-foto.
  6. Kleed jezelf zoals in jouw branche gebruikelijk is. Dat is bij de een wat formeler en bij de ander wat informeler. Belangrijk is hoe dan ook dat je foto datgene uitstraalt wat jij wilt met je curriculum vitae. Solliciteer je naar een financiële functie en wil je zakelijk overkomen? Of wil je juist in de creatieve sector aan de slag? Of in de modebranche? Een verkeerd gekozen foto kan ervoor zorgen dat je op de stapel met het briefje ‘afwijzen’ terechtkomt.
  7. Kies voor een goede belichting wanneer je zelf een foto neemt of door een vriend laat nemen. Natuurlijk en zacht licht heeft de voorkeur omdat je dan geen harde schaduwen hebt. De beste tijd om dat voor elkaar te krijgen is ’s ochtends vroeg of ’s avonds wanneer het nog licht is.
  8. Kijk recht de camera in.
  9. Zorg ervoor dat je cv-foto scherp is.
  10. Maak meerdere foto’s zodat je kunt kiezen.

Met welke gratis foto-editors kun de foto bewerken?

Wanneer een professionele fotograaf je cv-foto maakt, ga je deze niet meer bewerken.

Maar maak je zelf de foto, dan wil je waarschijnlijk nog met een foto-editor aan de slag. Bijvoorbeeld om het contrast of de helderheid aan te passen. Dat kan met de gratis editor Pixlr.com of Fotor.com.

Misschien wil je ook op een makkelijke manier de achtergrond op een foto verwijderen. Gebruik daarvoor de gratis editor picwish.com. Hiermee maak je ook eenvoudig uitsneden van je foto.

Waar plaats je de foto?

Wanneer je een kant-en-klaar cv-sjabloon koopt, zie je meteen waar je de foto moet toevoegen. Het kan per ontwerp verschillen en zowel links, rechts als in het midden staan. De grootte van de foto hangt ook af van het ontwerp van het cv-sjabloon.

Het meest gebruikelijk is dat je de foto bovenaan de eerste cv-pagina plaatst in de buurt van je contactgegevens.

Is de foto op je cv dezelfde als op LinkedIn?

Wanneer je een eenduidig beeld wilt uitdragen, dan plaats je op je LinkedIn-profiel en op je curriculum vitae dezelfde foto.

Tot slot: je foto is natuurlijk maar een deel van je cv. Ook de rest van je cv moet minstens zo goed zijn als je foto.

Meer cv-tips? Download het gratis e-book.

Download het gratis e-book De magische combinatie van je LinkedIn-profiel, curriculum vitae en sollicitatiebrief. En ontdek hoe je LinkedIn-profiel, curriculum vitae en sollicitatiebrief elkaar kunnen versterken!

Pin It on Pinterest

Share This