Gat in curriculum vitae? Zó los je dat op. – Weinig mensen hebben een perfecte loopbaan. Een loopbaan waarbij ze in een rechte lijn van de ene naar de volgende nog betere functie groeien. En waarin ze nooit voor een korte of langere periode zonder werk hebben gezeten.

Nee, de meeste mensen komen wel eens een obstakel tegen. Bijvoorbeeld onvrijwillig ontslag door een reorganisatie, door een arbeidsconflict of door ziekte. En dan zit je ineens met een gat in je curriculum vitae.

Vrijwillig gat in curriculum vitae

Naast onvrijwillige periodes van werkloosheid, zijn er natuurlijk ook mensen die vrijwillig ontslag nemen en wat anders gaan doen. Bijvoorbeeld een zeiltocht van drie jaar om de wereld maken. Of voor de kinderen of een ziek familielid zorgen. Allemaal redenen om even uit het arbeidsproces te stappen. Maar ook dan zit je met een gat in je cv.

Gat in je cv oplossen

Hoe ga je nu met een gat in je cv om? Het helpt al om te weten dat de meeste cv’s niet perfect zijn. En dat je er veel aan kunt doen om jezelf zo positief mogelijk te presenteren zodat de werkgever niet meteen op de gaten in je cv gewezen wordt. Maar juist oog heeft voor je sterke kanten zodat je net zoveel kans maakt op die droombaan als elke andere sollicitant.

Kortere periodes tussen twee banen

Meestal is het gat in je cv niet zo groot. Bijvoorbeeld maar drie of vier maanden. Een korte periode dus. Maar wanneer je bij het schrijven van je cv steeds het jaartal en de maand van indiensttreding en uitdiensttreding bij een bedrijf noemt, vallen die paar maanden wel op.

De oplossing? Voortaan laat je in je cv de maanden weg. En noem je alleen de jaartallen. Zo zorg je ervoor dat een gat van enkele maanden niet opvalt.

Daarnaast zijn die maanden toch al overbodige en gedetailleerde informatie die je cv niet beter leesbaar maken. Voer dit ook door in je LinkedIn-profiel, zodat je cv en je profiel met elkaar overeenstemmen.

Langere periodes tussen twee banen

Wanneer je langere tijd niet gewerkt hebt, dan kun je dit niet meer verdoezelen. Heb je bijvoorbeeld een tijd voor de kinderen gezorgd? Neem dat dan op in je cv. En vermeld daarbij ook welk vrijwilligerswerk je gedaan hebt. Je kunt dat bijvoorbeeld zo doen:

2003 – 2011
Fulltime actief met de opvoeding en verzorging van mijn kinderen en met het huishouden. Betrokken bij de zorg voor eigen ouders. Daarnaast lid van de activiteitencommissies van de peuterspeelzaal en de basisschool. En penningmeester van Tennisvereniging Smashing. Bij al deze activiteiten zijn flexibiliteit, verantwoordelijkheidsgevoel en het maken van lange dagen dagelijkse kost.

Zo benader je op positieve wijze de lange periode dat je er tussenuit was. Op deze manier kun je natuurlijk ook een wereldreis beschrijven. Of een sabbatical waarin je bijvoorbeeld een studie gevolgd hebt. Je vermeldt dan de feiten. En wat je gedaan of geleerd hebt.

Stel een vaardigheden-cv op

Werkgevers vragen naast werkervaring meestal ook om specifieke vaardigheden en kwaliteiten. Je kunt dan een vaardigheden-cv opstellen waarbij juist deze vaardigheden en kwaliteiten de nadruk krijgen. Zij bepalen de structuur van je cv. En niet, zoals in een chronologisch cv, de tijdsperiode van je werkervaring.

Relevante en minder relevante werkervaring

Wanneer je werkloos bent, neem je ook wel eens een baan aan die niet bij je ambitie past. Wanneer de werkgever deze overbruggingsbaan als eerste in je cv leest, krijgt hij of zij misschien niet de juiste indruk van je competenties en ambities.

De oplossing? Splits je werkervaring op in een lijst met relevante werkervaring en een lijst met overige werkervaring. De relevante werkervaring zet je natuurlijk bovenaan. Zo komt het accent te liggen op datgene wat je wilt. En niet op de banen die je even aangenomen hebt omdat je werkloos bent.

Gat in je cv door onvrijwillig ontslag

Wanneer het gat in je cv is ontstaan omdat je onvrijwillig ontslagen bent, dan vermeld je dit laatste feit niet in je cv. Wanneer er in het sollicitatiegesprek naar gevraagd wordt, dan kun je kort benoemen waarom je bent weggegaan.

Geef daarbij nooit af op vorige werkgevers. Een beetje kritisch mag je overigens wel zijn. Maar zorg er wel voor dat je antwoord verder zo positief mogelijk geformuleerd is. En benadruk steeds je sterke kanten.

Onafgemaakte opleidingen

Tot slot kijken we ook nog even naar de opleidingen die je wel gevolgd hebt maar niet afgemaakt hebt. Neem ze wel op in je cv. Maar doe niet alsof je een diploma behaald hebt.

Bereid je ook voor op de vraag waarom je met de studie gestopt bent. De redenen daarvoor kunnen divers zijn. Misschien ben je ziek geweest. Of viel de studie tegen en wilde een switch maken naar een andere studie. Vertel het kort en richt je daarna op wat je wel afgemaakt hebt en op je ambities.

Positief en enthousiast

Zoals je ziet, hoeft een gat in je cv geen belemmering te zijn om een baan te vinden. Concentreer je op wat je wel gedaan hebt. Op je competenties. Je ervaring. Je kennis. Benadruk deze. Wees positief over jezelf en enthousiast over de baan. Vertel op een positieve manier over het gat in je cv. En haal alles uit de kast om de werkgever te overtuigen dat jij de beste kandidaat bent voor de baan.

En wil je een professioneel cv-sjabloon voor een sterke presentatie van jezelf? Download dan een van de kant-en-klare sjablonen van Solliciteerbeter.nl. Heel veel succes!

Pin It on Pinterest

Share This