Hoe voer je een sollicitatiegesprek? Hoe kun je je sollicitatiegesprek voorbereiden? Je vindt hier tips waarmee vol zelfvertrouwen je sollicitatiegesprek in kunt gaan.

Bevestig je sollicitatiegesprek

Heb je een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek in je mailbox ontvangen? Bevestig dan even met een mailbericht dat je de uitnodiging ontvangen hebt.

Word je telefonisch uitgenodigd? Dan is een bevestiging natuurlijk niet meer nodig. Heb je een uitnodiging per brief ontvangen? Mail of bel dan ook even, en bevestig dat je er op het tijdstip van het sollicitatiegesprek zult zijn. Je sollicitatiegesprek voorbereiden wordt nu cruciaal voor een succesvol sollicitatiegesprek.

Sollicitatiegesprek voorbereiden

Start 1 of 2 dagen voor het sollicitatiegesprek met de voorbereiding ervan. Lees de vacature, je sollicitatiebrief, curriculum vitae en LinkedIn-profiel nogmaals aandachtig door. Bedenk welke sollicitatievragen de werkgever kan stellen naar aanleiding van je brief, cv of LinkedIn-profiel.

Schrijf je bijvoorbeeld dat je nauwkeurig bent, dan is de kans groot dat de werkgever je zal vragen om dat te verduidelijken. Bedenk daarom praktijkvoorbeelden. Voldoe je niet op alle punten aan de functie-eisen? Formuleer dan voor jezelf welke sterke punten of ervaring je daar tegenover kunt stellen.

Verzamel informatie en bedenk sollicitatievragen

Probeer van tevoren zo veel mogelijk informatie te verzamelen over het bedrijf en de ontwikkelingen in de branche waarin het opereert. Jaarverslagen, de website, LinkedIn en andere social media, nieuwssites of gesprekken met werknemers helpen je daarbij.

En probeer alvast te bedenken welke relevante vragen jij hierover tijdens het sollicitatiegesprek aan de werkgever kunt stellen. Met goede vragen laat je zien je je verdiept hebt in de organisatie en de functie. En dat je je goed op het sollicitatiegesprek voorbereid hebt.

Zie er verzorgd uit

Zorg ervoor dat je er tijdens het sollicitatiegesprek verzorgd uitziet. Zorg dus voor schone haren, nagels en kleding. Ga je naar een formeel bedrijf? Kleed je dan ook formeel.

Ga je naar een informeel bedrijf? Dan kun je informeler voor de dag komen. Bijvoorbeeld met een nette broek en een net overhemd of net shirtje. Maar kleed je nooit te casual of te uitdagend. Waarom? Omdat je tijdens het sollicitatiegesprek geen irritatie wilt opwekken maar juist voor een positieve sfeer wilt zorgen.

Luchtjes tijdens het sollicitatiegesprek

Een goede deodorant? Ja! Maar parfum of aftershave? Misschien kun je ze beter achterwege laten of met mate gebruiken. Waarom? Omdat niet iedereen van geurtjes houdt. En je wilt voorkomen dat iemand ‘bah!’ denkt als jij binnenkomt.

Rook ook niet vlak voor het sollicitatiegesprek. De tabakgeur blijft namelijk nog even om je heen hangen en geeft een slechte adem. Daar houden mensen niet van. Bovendien voel je je met een frisse adem prettiger en zelfverzekerder tijdens het gesprek.

Heb je alles bij de hand?

Je sollicitatiegesprek voorbereiden betekent van tevoren uitzoeken waar het gesprek gehouden wordt. Ga ook ruim op tijd van huis weg. Voordat je van huis vertrekt, controleer je of je alles bij je hebt: de vacature, de brief, je cv en eventueel kopieën van diploma’s. Neem eventueel producten van jezelf mee als dit je presentatie tijdens het gesprek ten goede kan komen.

Neem ook de uitnodigingsmail mee en zorg ervoor dat je de namen weet van je gesprekspartners. Vergeet je mobiele telefoon niet en het telefoonnummer van de werkgever. Mocht je onverhoopt twee uur in de file staan, dan kun je in ieder geval even bellen en melden dat je de afspraak onmogelijk op tijd kunt halen. Dit staat gemotiveerder dan zonder bericht te laat op het gesprek aankomen.

Je sollicitatiegesprek gaat van start

Zet je mobiele telefoon uit voordat je het gebouw van de werkgever binnengaat. Je sollicitatiegesprek begint vanaf dat moment. Wees vriendelijk tegen de receptioniste en secretaresse. Geef de leden van de sollicitatiecommissie een stevige handdruk. Stel je voor en kijk je gesprekspartners hierbij aan. Probeer ontspannen en gemotiveerd over te komen. Je bent immers goed voorbereid en je kent je sterke en minder sterke kanten!

Tijdens je sollicitatiegesprek

Kijk degene die tot je spreekt altijd aan. Zit rechtop en concentreer je op de gestelde vragen. Weet je het antwoord op een vraag niet of begrijp je de vraag niet, zeg dat dan eerlijk. Voordat je een antwoord geeft, kun je gerust even nadenken. Geef duidelijke antwoorden, als het kan met bewijzen en voorbeelden. Laat je gesprekspartners uitspreken voordat je antwoord geeft. Laat zien dat je enthousiast bent over de baan en de organisatie.

Het eerste gesprek is bedoeld als een wederzijdse kennismaking. Praat daarom niet over het salaris, tenzij de werkgever daar uitdrukkelijk om vraagt. Het salaris komt vaak pas later in een arbeidsvoorwaardengesprek aan de orde. Daarin bespreek je zaken rondom je indiensttreding.

Extra tips

Bewaar alle correspondentie met de organisatie waar je solliciteert. Zo weet je tijdens het sollicitatiegesprek precies hoe je bepaalde zaken in je brief en cv geformuleerd hebt. Maak aantekeningen na het eerste gesprek. Zo weet je bij een tweede gesprek nog wat er eerder aan bod is geweest en wat je eerste indruk van de organisatie was.

Kom je niet door de gespreksronden heen en ben je afgewezen? Even balen en daarna gewoon vol goede moed doorgaan. Bel en informeer ook even naar de reden van de afwijzing. Je steekt er misschien wat van op waardoor je een volgende keer nog beter kunt solliciteren.

Meer tips voor je sollicitatiegesprek

Wil je jezelf nog beter voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Kijk dan ook eens bij:

Pin It on Pinterest

Share This