Draagt jouw baan bij aan jouw werkgeluk? Geluk in je werk is belangrijk omdat werk een belangrijk deel van je tijd en je leven uitmaakt.

Wat zijn de effecten van werkgeluk?

Werkgeluk heeft veel positieve effecten. Je krijgt er bijvoorbeeld meer energie van, voelt je meer ontspannen en hebt minder stress. Daarnaast voel je je gelukkiger en blijer na werktijd.

Zo’n positieve dag op je werk werkt ook door. Grote kans dat je de volgende dag weer positief aan de slag gaat. Zo zorgt geluk voor nog meer geluk.

Wereldwijde enquête over werkgeluk door Woohoo

Maar hoe gelukkig zijn mensen eigenlijk op het werk? Dat onderzocht Woohoo Inc wereldwijd. Woohoo Inc is een Deens bureau dat gespecialiseerd is in werkgeluk.

Bij gelukkig zijn op het werk gaat het overigens niet om het vermijden van slechte dagen. Het gaat juist om het actief hebben van veel goede dagen waarin we van ons werk genieten.

De vraag aan de deelnemers van het onderzoek was dan ook hoe vaak per week zij een dag hebben waarop zij zich goed voelen tijdens het werk. Zo’n dag waarop ze blij zijn op hun werk en absoluut zin hebben om meer van die dagen te hebben.

Hoe vaak per week heb jij een goede werkdag?

Mooi is dat ongeveer 1 op de 3 mensen (31%) (bijna) elke dag een goede werkdag heeft.

Minder mooi is dat ongeveer 1 op de 5 werknemers (22%) zelden of nooit een goede werkdag heeft. Deze mensen missen dus bijna elke dag de positieve effecten van werkgeluk.

In Nederland ligt dit overigens een fractie gunstiger, ongeveer 1 op de 6 (16%) heeft bijna nooit een goede werkdag. Denemarken scoort in de enquête het best.

Enquête werkgeluk wereldwijd in 2018 door Woohoo Inc

Bron: Woohoo Inc – Good Days at Work 2018 – wereldwijde resultaten

Enquête werkgeluk 2018 Woohoo Inc- overzicht landen waaronder Nederland

Bron: Woohoo Inc – Good Days at Work 2018 – resultaten van enkele landen

Vooral deze 3 gebieden zorgen voor meer werkgeluk

Deelnemers aan het onderzoek werd ook gevraagd welke factoren een rol speelden bij de laatste keer dat zij een goede dag op het werk hadden.

De enquête bood een lange lijst met opties. Daaruit konden de respondenten er zoveel kiezen als zij wilden. Uit de antwoorden kwamen 3 gebieden naar voren die een grote bijdrage leveren aan ons werkgeluk.

1. Resultaten
Bij resultaten gaat het om dingen voor elkaar krijgen, goed werk verrichten, trots zijn op je werk en werk doen dat ertoe doet en waarde toevoegt. Dit alles geeft ons een gevoel van geluk. We willen ervaren dat we een bijdrage leveren en dat onze inspanningen nodig zijn.

2. Vrijheid
‘Ik had de vrijheid om mijn eigen weg te gaan’. Vrijheid vinden we heel belangrijk voor een goede werkdag en werkgeluk. Een baas die micromanaget is funest.

3. Relaties
“Ik had plezier met mijn collega’s.” “Mensen om mij heen op het werk waren gelukkig en dat maakte mij gelukkig.” Het hebben van mensen om je heen waarmee je een goede en persoonlijke verbinding hebt, is cruciaal voor ons geluk op het werk.

Hoe gaat deze functie bijdragen aan jouw eigen werkgeluk? 58 antwoorden.

Ik heb vele jaren sollicitanten geholpen bij het opstellen van een cv en het schrijven van sollicitatiebrieven. Om de brief persoonlijk te maken, had ik informatie nodig over de sollicitanten. Daarom liet ik hen online een formulier invullen. Een van die vragen was “Op welke manier gaat deze functie bijdragen aan jouw eigen werkgeluk?”. Hiermee wilde ik achterhalen wat de motivatie van de sollicitant was om te solliciteren.

De antwoorden van enkele sollicitanten heb ik hieronder geanonimiseerd voor je verzameld. Ook in hun antwoorden zie je de factoren resultaten, vrijheid en relaties vaak terugkomen. Lees ze maar eens door. Misschien herken je er iets van jezelf in.

1. “Eindelijk weer met collega’s te werken en daar een goede, gezellige en informele band mee te onderhouden. Uitstekende arbeidsvoorwaarden. Werk dat beter bij mij aansluit en bij wat ik leuk vind.”

2. “Ik zie de energie die deze functie vraagt en dat is wat mij juist energie geeft. In mijn huidige functie zit voor mij te weinig uitdaging. In deze functie zie ik weer de verbinding met andere onderdelen, veranderingen die je pad bepalen, creatief zijn om processen goed te laten lopen en werken met teams.”

3. “Wanneer ik veel verantwoordelijkheid krijg, en dus de ruimte heb om zelf een plan te kunnen uitstippelen, geeft mij dat het gevoel dat ik ertoe doe. Als ik dan ook nog eens samen met anderen kan werken naar een oplossing die ervoor moet zorgen dat inkomende klantcontacten en klantverzoeken juister en efficiënter afgehandeld kunnen worden, geeft mij dat een voldaan gevoel.”

4. “Elke opdracht kan van levensbelang zijn en het resultaat van ons werk draagt bij aan het geluk van onze patiënten en hun naasten. Dit maakt mij ook gelukkig.”

5. “De kracht van integraal samenwerken en een bijdrage kunnen leveren aan ontwikkeling van het gebied.”

6. “Ik ben een echt mensenmens. Naar hen luisteren en hen het gevoel geven dat ze er niet alleen voor staan en dat er naar hen geluisterd wordt. Mensen weer te zien opbloeien en zien dat het weer goed met ze gaat, geeft zeer veel voldoening.”

7. “Sinds enige tijd ben ik toe aan een nieuwe stap, deze stap ligt niet meer in de financiële dienstverlening maar in het sociaal domein. Het helpen van de hulpbehoevende is het ultieme streven. Hier ga ik echt heel veel voldoening van krijgen en elke dag met een goed gevoel richting huis.”

8. “Ik ben het type persoon dat maatschappelijk geëngageerd is en enorm geïnteresseerd in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van het digitale. Door deze functie te bekleden kan ik mijn interesses ontplooien en een positieve bijdrage aan de samenleving leveren.”

9. “Weer onderdeel te zijn van een team/organisatie. Mezelf altijd verder blijven ontwikkelen vind ik erg belangrijk en draagt bij aan mijn geluk.”

10. “Deze functie gaat mij veel voldoening geven doordat ik volop gebruik kan maken van mijn kennis, ervaring en vaardigheden en verder zal ik het gevoel hebben zinvol bezig te zijn doordat ik een bijdrage lever aan de veiligheid van XXXXX. Een goed salaris en voldoende vrije tijd zullen ervoor zorgen dat ik mij ook in mijn privéleven gelukkiger voel.”

11. “Ik ben een leider in hart en nieren. Het maakt me gelukkig om samen met een afdeling de reis te maken naar een optimale werkwijze.”

12. “Het is een organisatie in beweging met een positieve blik op de toekomst. Dat maakt dat ik zelf ook weer vooruit kan kijken.”

13. “In deze functie kan ik mijn kwaliteiten tonen en gaan uitoefenen waarvoor ik geleerd heb. De functie zal bijdragen aan mijn eigen geluk omdat ik de mogelijkheid krijg om verder te groeien en een functie te vervullen waar ik al een tijd naar streef.”

14. “Ik ben iemand die graag zelfstandig werkt maar daarnaast ook aan de bel wil trekken als ik hulp nodig heb of als ik er behoefte aan heb om met iemand te praten of mijzelf te ontwikkelen. Ik zie dit heel erg terug in de functie en ik weet dat dit voor mij een grote carrièreboost gaat zijn!”

15. “Ik denk dat ik mij goed kan ontwikkelen bij dit bedrijf en in deze functie. De vrijheid om mijn eigen spreekuur op te zetten en samen met de patiënten te kijken hoe het er met de gezondheid voorstaat. Hoe zij zichzelf kunnen uitdagen en hoe gedrags- en leefstijlverandering mogelijk zijn om toe te passen. Om dit tijdens mijn studie te doen, helpt mij alleen maar om mij sneller en beter te ontwikkelen als POH.”

16. “Hierboven heb ik allerlei uitspraken beschreven die naar voren zijn gekomen bij het maken van een persoonlijkheidstest. Hier is naar voren gekomen dat ik een echte hervormer ben. Ik ben te beschrijven als een pionier, een goede onderhandelaar en manager. Ik denk dat deze functie meer in het verlengde ligt van mijn kwaliteiten.”

17. “Goed gevoel als project succesvol is afgerond.”

18. “Het werken met jongeren geeft me energie. De uitdaging van werken in het onderwijs en samen met collega’s werken aan het geluk van studenten.

19. “Werken dichter bij huis en met minder hectiek.”

20. “Van betekenis kunnen zijn voor leerlingen doet me goed. Als leerlingen hun affiniteiten en ambities leren ontdekken en op basis hiervan keuzes kunnen maken met betrekking tot hun studie en loopbaan, heb ik mijn doel bereikt en draagt het bij aan mijn geluk.”

21. “Heb eindelijk een functie gevonden die mij aanspreekt. Heb veel nagedacht over wat bij mij past en wat ik leuk vind. De dingen die naar boven kwamen waren uitdaging, verschillende werktijden, elke dag een uitdaging, veel kunnen leren van het menselijke lichaam en samen werken met een team die veel weet van zijn of haar beroep. Van elkaar kunnen leren.”

22. “Mijn drive om klanten goed te kunnen informeren en adviseren. Afwisselende functie, ik word ook blij als ik naar de klant toe kan op locatie.”

23. “Accountmanagement in een sociale sector. De relaties zitten in een sociale branche, wat mij meer ligt dan bijvoorbeeld het mkb.”

24. “Nieuwe uitdaging.”

25. “Ik ben natuurlijk nog niet bekend met hoe de functie precies in zijn werk gaat, maar ik heb een kennis die elke dag met plezier naar haar werk gaat en als ik dat dan hoor, word ik zelf heel enthousiast. Ik kan niet wachten om aan de opleiding te mogen beginnen. Hoe dit kan bijdragen aan mijn eigen geluk? Het is zo’n mooi en dankbaar beroep. En ik weet dat mij dat heel veel voldoening zal geven en op die manier zal ik altijd met plezier naar mijn werk gaan, omdat ik weet dat het beroep echt bij mij zal passen.”

26. “Deze branche is de branche waar ik me van jongs af aan echt in thuis voel. In mijn vorige functie miste ik vooral het commerciële aspect wat ik in deze functie weer volop kan uitoefenen.”

27. “Super gemotiveerd om een voor mijzelf fantastische ervaring ook voor anderen mogelijk te maken! Werken in een team grote betrokkenheid en inzet. Door de combinatie van persoonlijk contact, internationale oriëntering maar toch een vaste werkplek in de buurt met een fijne en positieve doelgroep. Wat mij betreft de ideale werkplek.”

28. “Ik word oprecht blij en gelukkig van tevreden klanten waarbij we samenwerken aan het resultaat.”

29. “Werken in een team van adviseurs, daar ga ik heel blij van worden. Deze functie omvat wat ik nu doe en combineert het met mijn werk in mijn eigen praktijk als coach. Ik wil naar 1 functie, dat geeft minder verdeeldheid.”

30. “Deze functie is mijn droombaan.”

31. “Zoals gezegd lijkt het me fantastisch om een baan te hebben waar mijn collega’s leuk en ambitieus zijn, waar ik met gelijkgestemden ben die ook het beste voor hebben met de omgeving en niet alleen maar uit eigen (financieel) belang handelen.”

32. “Werken in een dynamische wereld geeft mij energie.”

33. “Doen waar ik goed in ben, waar mijn passie ligt namelijk het helpen van jongeren om lekker in hun vel te zitten. De uitdaging, variatie in het werk.”

34. “Ik word blij wanneer ik nieuwe uitdagingen kan aangaan en diverse en afwisselende taken kan uitvoeren. Om de kwaliteit te waarborgen en verder te ontwikkelen en dit binnen de organisatie zelf als ook naar buiten toe helemaal uit te stralen en trots te zijn op het resultaat.”

35. “Ik word gelukkig van nadenken over bestaande processen die wellicht anders of beter kunnen. Onderzoek doen en met de resultaten aan de slag te gaan om echt een bijdrage te kunnen leveren aan de tevredenheid van de deelnemers.”

36. “Ik zou graag een functie willen die bij mijn persoonlijkheid en werkwensen past, en ik denk dat ik dat gevonden heb in de radiologie.”

37. “Werkomstandigheden, het kunnen nemen van meer initiatief, doorgroeimogelijkheden en mijzelf kunnen ontwikkelen op het gebied van bouwconstructie.”

38. “Ik denk dat ik meer werkgeluk heb als ik overstap van de zakelijke dienstverlening naar de maatschappelijke dienstverlening.”

39. “Hier zal ik minder stress hebben dan in bedrijfsleven. Mijn diploma sluit ook aan op de vacature.”

40. “Ik ben graag bezig met opleiding en training en denk dat ik daar nog stappen in kan maken voor mijn eigen leertraject. Daarnaast is het ook zo dat deze functie als bijkomend voordeel heeft dat ik dagelijks minder hoef te reizen en dus ook wat meer tijd aan thuis kan besteden.”

41. “Ik heb zin in een nieuwe baan omdat ik dan ergens weer opnieuw kan beginnen. Ik krijg veel ideeën na het inlezen over de organisatie en aangezien dit een klein team is, denk ik dat de combinatie van ideeën verzinnen, ontwikkelen en uitvoeren iets is waar ik weer veel energie van krijg.”

42. “Hoe heerlijk zou het zijn om op de fiets naar het werk te kunnen. Toen ik voorheen op deze locatie werkte, zag ik het als vanzelfsprekend, nu zou het een luxe zijn! Ook mijn veranderde thuissituatie maakt dat ik graag dichterbij huis zou willen werken. Mijn hond wilt tenslotte ook graag wat aandacht :-).”

43. “Ik wil heel graag doorgroeien in het juridische werkveld en ik denk dat deze functie de perfecte beginstap zal zijn om dit doel te bewerkstelligen. Tijdens mijn master heb ik ontdekt dat ik toch het liefst bezig ben met het recht.”

44. “Ik hou van verbinden en van afwisseling en uitdaging. Ik vind het erg leuk om in een internationale omgeving en met internationale materie te werken. Ik hou van doelgericht werken, maar kan het ook heel leuk vinden om ook echt de diepte in te gaan. Ik wil graag bezig blijven met mijn ontwikkeling door middel van opleiding. Die mogelijkheid lijkt te bestaan in deze functie.”

45. “Ik word sowieso blij van het oplossen van problemen, aansturen van mensen en samen te werken aan een gezamenlijk doel.”

46. “Werk bij werk houden en privé bij privé. In me huidige functie neem ik werk altijd mee naar huis en opdrachtgevers bellen op vrije dagen.”

47. “Dit baan is mijn droombaan. Dus als je een baan leuk vindt, word je elke dag vrolijk wakker bij de gedachte om naar je werk te gaan.”

48. “Rust en weer voeldoening gaan krijgen. De kwaliteiten die ik heb, kan ik weer toepassen.”

49. “Goede prestaties op je werk levert rust en zelfvertrouwen. Ik doe graag werk waar ik goed in ben.”

50. “Omdat deze functie heel erg bij mij past.”

51. “Ik word ontzettend blij van een functie waarin ik met mensen kan werken. Het sociale contact zal mij goed doen. … Deze baan zal mij meer energie en voldoening geven. Ook zal de functie mij gelukkig maken omdat ik mij op een creatieve manier kan uiten bij onder andere het organiseren van de evenementen.”

52. “Bezig zijn met wat ik interessant en leuk vind. Dat is al een basis van werkgeluk. Doe iets waar je hart, je passie ligt.”

53. “Dit is de baan waar ik van droom. Hier komt alles samen: mijn werk, interesses en levenservaring.”

54. “In ieder geval ‘s morgens met plezier in de auto stappen, want ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt, met leuke collega’s samen voor een doelstelling gaan en deze proberen te bewerkstelligen.”

55. “In mijn leven heb ik tot nu toe altijd al gekozen voor een leer-en werkomgeving waarbij ik mij gelukkig voel. De nieuwe omgeving sluit hierbij goed aan doordat ik direct met kunst en makers in contact sta en door te doen waar ik goed in ben, namelijk plannen.”

56. “Het is een mooi parttime baan in mijn woonplaats waardoor ik niet meer hoef te reizen. Het is ook goed te combineren met mijn gezin.”

57. “Ik zou me gelukkig voelen omdat ik altijd al met ouderen heb willen werken.”

58. “Aan het einde van de dag voldaan in de auto stappen en zin hebben in de volgende werkdag.”

Interessante bevindingen over werkgeluk die je tot nadenken zetten

De enquête over werkgeluk van het bureau Woohoo Inc werd afgenomen onder ruim 2500 respondenten die zich onder andere via social media, nieuwsbrieven en partners aanmeldden.

Het is geen wetenschappelijk en representatief onderzoek. Zo is bijvoorbeeld 70% van de respondenten vrouw. Het is wel een studie met interessante bevindingen over werkgeluk die je tot nadenken kunnen zetten.

Meer weten over werkgeluk, het onderzoek, de werkwijze en de beperkingen van het onderzoek? Lees het blog met alle informatie hierover of bekijk op YouTube de uitleg van Woohoo Inc.

Pin It on Pinterest

Share This