Wil je van baan veranderen en een nieuwe loopbaanstap maken? Ben je net klaar met je studie en op zoek naar werk? Of ben je ontslagen? Snel een nieuwe baan vinden is een kunst. Om je te helpen bij deze zoektocht, vindt je hier 6 effectieve manieren om jouw droombaan te bemachtigen.

Baan vinden via LinkedIn

Op LinkedIn kun je op verschillende manieren een baan vinden. Allereerst kunnen jouw connecties een vacature hebben en deze in hun persoonlijke updates weer met hun connecties delen. Met jou dus. Zo weet je vaak als een van de eersten dat er een vacature is.

Daarnaast delen bedrijven hun vacatures op hun bedrijfspagina op LinkedIn. Volg dus je favoriete bedrijven of andere favoriete organisaties.

Vacatures worden ook gedeeld in groepen met vakgenoten of groepen met dezelfde interesses. Sluit je daarom aan bij groepen die jouw expertise en interesse delen.

Verder kun je op LinkedIn via het zoekveld ‘vacatures’ door duizenden interessante vacatures scrollen om jouw droombaan te vinden. Bedrijven hebben voor deze vacatures betaald, dit in tegenstelling tot de voorgaande 3 manieren om een baan te vinden op LinkedIn. Je kunt via filters als ’plaats’ of ‘ervaringsniveau’ allerlei selecties maken in de vacatures.

Voordat je via LinkedIn solliciteert, is het wel belangrijk dat je een aantal zaken goed voor elkaar hebt. Onderzoek allereerst of er een goede match is tussen jou en de vacature.

Zorg ook voor een update van je profiel. Laat bijvoorbeeld bij ‘werkervaring’ zien dat je deed wat er in de vacature gevraagd wordt. Zorg ervoor dat alle gevraagde vaardigheden in je profiel staan. Daarnaast mag een actuele profielfoto niet ontbreken.

Loop zo je LinkedIn-profiel stap voor stap door en actualiseer wat nodig is om aan te sluiten op de vacature.

Omdat er in een LinkedIn-vacature met regelmaat om een cv gevraagd wordt, zorg je ervoor dat je cv actueel is en je cv en je LinkedIn-profiel goed op elkaar afgestemd zijn.

Baan vinden via andere social media kanalen

Natuurlijk is LinkedIn hét social media platform voor mensen die werken.

Maar ook op andere social media kanalen zijn bedrijven actief. Bijvoorbeeld Facebook of Twitter. En ook daar plaatsen zij hun vacatures.

Volg daarom op Twitter of Facebook de bedrijven of organisaties die jij interessant vindt. Zo wordt je op de hoogte gehouden van de kansen binnen deze bedrijven.

Zorg er daarnaast voor dat jouw profiel op Twitter en Facebook jouw professionele uitstraling versterkt. Gebruik daarom je echte naam en zorg voor een actuele profielfoto. Verwijder eventuele berichten en afbeeldingen die ongepast kunnen zijn.

Zijn er online platforms waarop je niet meer actief bent? Verwijder die accounts.

Met al jouw online presentaties wil je op een positieve manier laten zien wie je bent, wat je doet en wat je ambities zijn.

Netwerken en investeren in contacten

Met je LinkedIn-profiel bouw je aan je professionele netwerk. Maar je kunt ook op andere manieren netwerken en een baan vinden. Veel banen worden namelijk nooit aangemeld bij bijvoorbeeld een vacaturebank. Ze worden via via ingevuld en komen bij vrienden en bekenden terecht.

Investeer dus in de contacten die je hebt. Van sportvereniging tot klanten, afdelingen, studiegenoten, buren, vrienden en familie. Dat heet netwerken.

Baan vinden via banen- en carrièrebeurzen

Wanneer je je wilt oriënteren op de arbeidsmarkt, dan zijn carrièrebeurzen een goede manier om dat te doen.

Op een carrièrebeurs staan vertegenwoordigers van verschillende bedrijven en organisaties. Vooraf is bekend welke dat zijn. Zij willen in contact komen met nieuwe talenten die geïnteresseerd zijn in hun bedrijf en vacatures.

Er zijn veel verschillende carrièrebeurzen, zowel landelijke (zoals De Nationale Carrièrebeurs) als regionale. Daarnaast zijn er ook branchegerichte beurzen, zoals bijvoorbeeld De Zorg en Welzijn Carrièrebeurs. Universiteiten en andere opleiders organiseren ook career events waarbij studenten kennismaken met bedrijven.

Carrièrebeurzen zijn een geweldige manier om direct met de recruiters te spreken van de organisaties waarin jij geïnteresseerd bent. En net als bij een sollicitatiegesprek, wil je een goede eerste indruk maken op de recruiters. Zorg er daarom voor dat je een verzorgd uiterlijk hebt en professioneel gekleed bent.

Om je bezoek aan een carrièrebeurs zo effectief mogelijk te maken, is het verstandig om je goed voor te bereiden. Maak een plan. Bekijk vooraf de lijst met deelnemers. Wat zijn jouw favoriete deelnemers en hebben zij op dit moment vacatures? Wat is hun bedrijfsfilosofie? Bedenk ook welke informatie je op de beurs wilt verzamelen.

Stel daarnaast van te voren een lijst met vragen op die je de recruiters kan stellen. Of bereid een pitch voor waarin je jouw toegevoegde waarde voor een bedrijf in enkele zinnen vertelt.

De recruiters staan op de beurs om kennis te maken met werkzoekenden. Spreek ze daarom ook aan. Vertel hen waarom hun bedrijf jouw belangstelling heeft of waarom een vacature bij je past. En neem voldoende kopieën van je cv mee om aan recruiters te geven wanneer er een klik is.

Kijk ook eens bij bedrijven en organisaties waarin je in eerste instantie niet geïnteresseerd bent. Wie weet vind je daar onverwacht een heel leuke vacature voor een stage, traineeship of baan.

Tot slot: op carrièrebeurzen kun je je meestal inschrijven voor workshops met interessante topics rondom solliciteren. Daarnaast kun je soms je cv of sollicitatiebrief laten checken. Doen! Elke tip die je helpt om een baan te vinden is meegenomen.

Vacaturebanken en zoekmachines

Een veelgebruikte manier om een baan te vinden is een bezoek aan een vacaturebank. Een vacaturebank is een website waar je vacatures vindt. Er zijn grote algemene vacaturebanken, zoals de Nationale Vacaturebank. Daarnaast zijn er kleinere vacaturesites gericht op een specifieke branche, zoals de onderwijsvacaturesite Meesterbaan.

Op deze websites plaatsen bedrijven en organisaties hun vacatures om zo de juiste kandidaten aan te trekken.

Werkzoekenden kunnen door middel van allerlei selectiecriteria heel specifiek de juiste baan vinden. Verfijn dus je zoektocht met criteria als ervaring, opleidingsniveau, branche, salaris, aantal jaren werkervaring en plaats. Om geen enkele vacature te missen, kun je je ook abonneren op de e-mailservice van de vacaturebank.

Wanneer je een leuke baan gevonden hebt, kun je of direct via de vacaturesite solliciteren of je word je doorgestuurd naar de bedrijfswebsite om daar te solliciteren.

Je kunt tot slot bij een vacaturebank ook je cv uploaden zodat een werkgever je op deze manier kan vinden.

Baan vinden via uitzendbureaus

In Nederland zijn er talloze uitzendbureaus. Zowel algemene als uitzendbureaus gericht op specifieke branches. Zo heb je technische uitzendbureaus, uitzendbureaus gericht op de horeca, op de communicatiebranche, op de gezondheidszorg of op de overheid. De vacatures staan op de websites van de uitzendbureaus.

Een uitzendbureau bemiddelt tussen de werkzoekende en het bedrijf met de vacature. Die laatste is de opdrachtgever. Jij wordt ook wel de uitzendkracht genoemd.

Ga je werken via een uitzendbureau, dan is dat bureau jouw nieuwe werkgever. Zij betalen jouw loon uit.

Het werk bij een uitzendbureau is meestal tijdelijk. Soms bemiddelen uitzendbureaus echter ook voor een vaste baan. Dan werk je eerst een bepaalde tijd via het uitzendbureau en krijgt pas daarna een contract bij het bedrijf zelf. Ook vacatures voor vakantiebanen en bijbanen komen regelmatig voor bij uitzendbureaus.

De arbeidsvoorwaarden voor uitzendkrachten zijn vastgelegd in de CAO voor uitzendkrachten.

Combineer methoden om sneller een baan te vinden

Een baan vinden gaat waarschijnlijk sneller wanneer je bovenstaande methoden combineert. Zoek de meest kansrijke methoden, en ga ervoor. Door flexibel te zijn en de verschillende mogelijkheden te onderzoeken, vergroot je je kansen om een leuke vacature te vinden en uiteindelijk aangenomen te worden voor jouw droomjob.

(bijgewerkt augustus 2022)

Pin It on Pinterest

Share This