Ben je net klaar met je studie en op zoek naar werk? Ben je ontslagen? Of wil je van baan veranderen? Dan is het de kunst om de juiste baan te vinden. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld:

Netwerken

Natuurlijk heb je een LinkedIn-profiel en bouw je daar aan je professionele netwerk. Maar je kunt ook op andere manieren netwerken. Dus niet alleen via social media, maar ook bij je sportvereniging of tijdens een cursus.

Veel banen worden namelijk niet aangemeld bij vacaturebanken. Ze worden via via vervuld. Iemand kent jou bijvoorbeeld en weet dat je op zoek bent naar een baan. Deze persoon weet dat er toevallig bij zijn of haar bedrijf een vacature komt, die voor jou geschikt is. Je naam wordt dan doorgegeven. Of ze vertellen je dat je snel contact kunt opnemen met de personeelsmedewerker van het bedrijf. Veel banen komen zo bij vrienden en bekenden terecht. Investeer dus in de contacten die je hebt. Van sportvereniging tot klanten, afdelingen, studiegenoten, buren, vrienden en familie. Dat heet netwerken.

Gebruik maken van vacaturebanken

De vacaturebanken en zoekmachines voor vacatures bieden je duizenden vacatures. Je kunt er heel gericht zoeken omdat je allerlei selectiecriteria kunt opgeven. Daarnaast kun je bij de vacaturebanken  meestal ook je curriculum vitae (cv) uploaden in de databank van de vacaturesite zodat werkgevers je daar kunnen vinden. Of je kunt je abonneren op een e-mailservice. Je wordt dan op de hoogte wordt gehouden van de nieuwste vacatures die voor jou interessant zijn.

Inschrijven bij uitzendbureaus

Er zijn talloze uitzendbureaus. Sommigen richten zich specifiek op een bepaalde branche. Zo heb je bijvoorbeeld technische uitzendbureaus, uitzendbureaus gericht op de horeca en uitzendbureaus voor secretaresses. Bepaal welke uitzendbureaus voor jou interessant zijn. En schrijf je daar in. Of reageer op de vacatures die ze aanbieden. Deze vacatures vind je meestal op de website van het betreffende uitzendbureau.

Banen- en carrièrebeurzen bezoeken

Tijdens banen- en carrièrebeurzen presenteren bedrijven en organisaties zich aan potentiële nieuwe medewerkers. Deze banen- en carrièrebeurzen worden meestal in de media aangekondigd

Een open sollicitatiebrief schrijven

Een open sollicitatiebrief schrijf je wanneer er bij een bedrijf of organisatie geen vacature is. Maar je daar toch wilt werken. In je brief vertel je waarom je daar wilt werken. Welke werkervaring je hebt en over welke competenties je beschikt. Je schrijft ook wat je bij het bedrijf zou willen doen.

Een gerichte sollicitatiebrief schrijven

Heb je een leuke vacature gevonden en wil je daarop reageren? Dan ga je een gerichte sollicitatiebrief schrijven. Hoe je dat doet? Kijk eerst goed naar de vacature. En bedenk op welke wijze jij daarop aansluit. Welke opleiding, werkervaring en competenties heb jij? En wat vraagt de werkgever? Wanneer je meer informatie wilt, bel je de werkgever. Je gaat je sollicitatiebrief pas schrijven wanneer je een goede analyse hebt gemaakt van de vacature. Bij Solliciteerbeter.nl vind je tientallen voorbeeld-sollicitatiebrieven die je kunt gebruiken als basis voor jouw eigen sollicitatiebrief.

Regionale en landelijke dagbladen

In de landelijke en regionale dagbladen vind je in de zaterdagedities een redelijk aanbod aan vacatures. In de landelijke dagbladen staan vacatures uit het hele land. In de regionale dagbladen vind je vacatures van organisaties en bedrijven uit de betreffende regio. Heb je geen krantenabonnement? Ga dan naar de bibliotheek. Daar kun je gratis in alle daar beschikbare landelijke kranten op zoek gaan naar de vacature die je zoekt. Een bibliotheek is vaak ook geabonneerd op een regionale krant.

Vakbladen

Vakbladen houden je op de hoogte van de ontwikkelingen in een bepaalde branche. Er worden branchespecifieke vacatures in geplaatst. De bladen zijn meestal ook online te vinden. Je vindt daar dan ook de vacatures. Handig wanneer je zoekt naar werk binnen een bepaalde branche.

Illustratie: Designed by Freepik

Wil je weten hoe je de aandacht trekt van elke werkgever?

Download nu het gratis e-book: De magische combinatie van je LinkedIn-profiel, curriculum vitae en sollicitatiebrief. En ontdek hoe ze elkaar versterken.


Je bent dan ook ingeschreven voor de nieuwsbrief. Bij elke nieuwsbrief kun je je uitschrijven met een afmeldlink.


Je hebt je met succes aangemeld voor het e-book!

Pin It on Pinterest

Share This