Elk jaar zijn er duizenden hoogopgeleide en ambitieuze starters die mikken op traineeships bij grote bedrijven, overheden en banken.

Traineeships zijn startersfuncties bij grote organisaties waarbij je gedurende een periode van 1 tot soms wel 4 jaar rouleert tussen verschillende afdelingen. Hierdoor leer je de organisatie in korte tijd vanuit verschillende invalshoeken kennen.

Ook de locaties en functies binnen een organisatie kunnen rouleren en sommige traineeships houden een tijdelijke locatie in het buitenland in.

Welke soorten traineeships zijn er?

Traineeships zijn onder te verdelen in managementtraineeships en specialistische traineeships waarbij je expert wordt op bijvoorbeeld het gebied van ICT of finance. Daarnaast bestaan er ook gecombineerde traineeships.

Wat is de inhoud van een traineeship?

Het traineeship is een combinatie van leren en werken tegelijkertijd. Je persoonlijke ontwikkeling krijgt veel aandacht en je volgt trainingen en opleidingsprogramma’s.

Bij de specialistische traineeships is er veel aandacht voor inhoudelijke vakkennis. Bij de managementtraineeships zal er meer aandacht zijn voor de processen en vaardigheden. Ook krijg je als trainee vaak een coach toegewezen die je helpt bij je ontwikkeling binnen het bedrijf.

Past het traineeship bij je?

Traineeships kunnen verder erg van elkaar verschillen. Het aantal keren dat je van afdeling wisselt, het aantal opdrachten dat je krijgt, de focus van het traineeship…

Voordat je besluit om te solliciteren naar een traineeship is het daarom verstandig om te kijken hoe het traineeship in elkaar steekt. Kun jij je daar goed ontwikkelen? Kijk dus of het bij je past en of het echt datgene is wat jij wilt.

Hoe is de selectieprocedure bij een traineeship?

De selectieprocedure voor een traineeship is stevig omdat organisaties op zoek zijn naar toptalent en er maar een beperkt aantal plaatsen zijn.

Je moet je daarom positief onderscheiden tussen al die andere kandidaten. Daarbij spelen onder andere nevenactiviteiten en je studierichting een rol.

Bij nevenactiviteiten kun je denken aan een bestuursfunctie in een studentenvereniging, maar ook aan vrijwilligerswerk of een actieve rol bij bijvoorbeeld een sportvereniging of een maatschappelijke organisatie.

Tijdens de selectieprocedure moet je gesprekken voeren, je motivatie tonen, assessments doen… Soms ben je wel 5 of 6 rondes bezig.

Er zijn overigens ook bedrijven die de selectieprocedure zo aangepast hebben dat de grootste schifting plaatsvindt tijdens 1 selectiedag. Of tijdens een meerdaagse business course waarbij je deelneemt aan groepsdiscussies, workshops en opdrachten.

Waarom zijn traineeships populair bij starters?

Starters weten dat de kans om toegelaten te worden tot een traineeship klein is. Toch blijven die traineeships populair. Starters zeggen daar zelf over:

  1. “Voor mij is het de ultieme mogelijkheid om binnen een groot bedrijf snel ervaring op te doen.”
  2. “Het is de snelste weg naar een leidinggevende functie.”
  3. “Werkgevers zien je als een talent. Een plek als trainee geeft je zelfvertrouwen, een gevoel van eigenwaarde.”
  4. “Je krijgt veel aandacht tijdens het traineeship waardoor je kunt groeien.”
  5. “Je krijgt direct een grote verantwoordelijkheid.”
  6. “Er is veel aandacht voor mijn persoonlijk ontwikkelingsplan en het bepalen van wat ik nodig heb om in de komende jaren mijn ambities en doelstellingen te bereiken.”
  7. “Ze bieden mij een carrière aan en dat is precies waar ik naar op zoek ben.”
  8. “Het is een slimme manier om na je studie door te leren.”
  9. “Het is voor mij de manier om bij grote bedrijven binnen te komen.”
  10. “Je wordt opgeleid voor een topfunctie.”
  11. “Ik wil het maximale uit mezelf halen en dat kan met een traineeship.”

Groeimogelijkheden traineeship belangrijk

Zoals je hierboven ziet, zijn met name de (door)groeimogelijkheden belangrijk voor studenten en starters om voor een traineeship te kiezen. Dat zorgt voor werkgeluk bij de ambitieuze jonge starters.

Pin It on Pinterest

Share This