Elk jaar weer zijn er duizenden hoogopgeleide en ambitieuze starters die mikken op traineeships bij grote bedrijven, overheden en banken. Waarom traineeships zo populair zijn bij deze net afgestudeerden? 11 redenen waarom zij hiervoor kiezen.

Wat is een traineeship?

Maar eerst: wat is een traineeship eigenlijk? Traineeships zijn startersfuncties bij grote organisaties waarbij je gedurende een periode van 1 tot soms wel 4 jaar rouleert tussen verschillende afdelingen. Hierdoor leer je de organisatie in korte tijd vanuit verschillende invalshoeken kennen.

Ook de locaties en functies binnen een organisatie kunnen rouleren. Sommige traineeships houden ook een tijdelijke locatie in het buitenland in.

Soorten traineeships

Traineeships zijn verder onder te verdelen in managementtraineeships en specialistische traineeships waarbij je expert wordt op bijvoorbeeld het gebied van ICT of finance. Daarnaast bestaan er ook gecombineerde traineeships.

Persoonlijke ontwikkeling

Het traineeship is een combinatie van leren en werken tegelijkertijd. Tijdens het traineeship krijgt je persoonlijke ontwikkeling veel aandacht en volg je trainingen en opleidingsprogramma’s.

Bij de specialistische traineeships is er veel aandacht voor inhoudelijke vakkennis. Bij de managementtraineeships zal er meer aandacht zijn voor de processen en vaardigheden. Ook krijg je als trainee vaak een coach toegewezen die je helpt bij je ontwikkeling binnen het bedrijf.

Past het traineeship bij je?

Traineeships kunnen verder erg van elkaar verschillen. Het aantal keren dat je van afdeling wisselt, het aantal opdrachten dat je krijgt, de focus van het traineeship…

Voordat je besluit om te solliciteren naar een traineeship is het verstandig om te kijken hoe het traineeship in elkaar steekt. Kun jij je daar goed ontwikkelen? Kijk dus of het bij je past en of het echt datgene is wat jij wilt.

Selectieprocedure traineeship

De selectieprocedure voor een traineeship is stevig omdat organisaties op zoek zijn naar toptalent. Er zijn vaak veel kandidaten en maar weinig traineeships.

Je moet je daarom positief kunnen onderscheiden tussen al die andere kandidaten. Daarbij spelen onder andere nevenactiviteiten en je studierichting een rol.

Bij nevenactiviteiten kun je denken aan een bestuursfunctie in een studentenvereniging, maar ook aan vrijwilligerswerk of een actieve rol bij bijvoorbeeld een sportvereniging of een maatschappelijke organisatie.

Tijdens de selectieprocedure moet je gesprekken voeren, je motivatie tonen, assessments doen… Soms ben je wel 5 of 6 rondes bezig.

Er zijn overigens ook bedrijven die de selectieprocedure zo aangepast hebben dat de grootste schifting plaatsvindt tijdens 1 selectiedag. Of tijdens een meerdaagse business course waarbij je deelneemt aan groepsdiscussies, workshops en opdrachten.

Waarom traineeships populair zijn bij starters

Starters weten dat de kans om toegelaten te worden tot een traineeship klein is. Toch blijven de traineeships enorm populair. Starters zeggen daar zelf over:

 1. “Voor mij is het de ultieme mogelijkheid om binnen een groot bedrijf snel ervaring op te doen.”
 2. “Het is de snelste weg naar een leidinggevende functie.”
 3. “Werkgevers zien je als een talent. Een plek als trainee geeft je zelfvertrouwen, een gevoel van eigenwaarde.”
 4. “Je krijgt veel aandacht tijdens het traineeship waardoor je kunt groeien.”
 5. “Je krijgt direct een grote verantwoordelijkheid.”
 6. “Er is veel aandacht voor mijn persoonlijk ontwikkelingsplan en het bepalen van wat ik nodig heb om in de komende jaren mijn ambities en doelstellingen te bereiken.”
 7. “Ze bieden mij een carrière aan en dat is precies waar ik naar op zoek ben.”
 8. “Het is een slimme manier om na je studie door te leren.”
 9. “Het is voor mij de manier om bij grote bedrijven binnen te komen.”
 10. “Je wordt opgeleid voor een topfunctie.”
 11. “Ik wil het maximale uit mezelf halen en dat kan met een traineeship.”

Groeimogelijkheden door traineeship

Zoals je hierboven ziet, zijn met name de (door)groeimogelijkheden belangrijk voor starters om voor een traineeship te kiezen.

Ga jij solliciteren naar een traineeship?  Kijk dan voor een optimale presentatie van jezelf even bij de professionele sjablonen voor je cv en sollicitatiebrief.

Wil je weten hoe je de aandacht trekt van elke werkgever?

Download nu het gratis e-book: De magische combinatie van je LinkedIn-profiel, curriculum vitae en sollicitatiebrief. En ontdek hoe ze elkaar versterken.


Je bent dan ook ingeschreven voor de nieuwsbrief. Bij elke nieuwsbrief kun je je uitschrijven met een afmeldlink.


Je hebt je met succes aangemeld voor het e-book!

Pin It on Pinterest

Share This