Eind 2014 zijn er in Nederland 739.000 werklozen. Dat voorspelt het UWV in haar Arbeidsmarktprognose 2013-2014. Een flinke toename dus en geen mooie cijfers voor de Nederlandse arbeidsmarkt.

127.000 werklozen erbij in 2013

Alleen al in 2013 komen er 127.000 werkzoekenden bij. In 2014 vlakt deze toename af. UWV-directeur André Timmermans ziet hierin een bevestiging van het beeld dat we al een tijdje zien. Een lichtpuntje is volgens hem wel dat het aantal vacatures in 2014 weer iets kan toenemen.

Werkgelegenheidskrimp overheid en financiële sector

Sectoren die met een duidelijke werkgelegenheidskrimp te maken hebben zijn de overheid en de financiële sector. Kansen voor werkzoekenden ziet Timmermans vanaf 2014 in de uitzendsector en in sectoren die gericht zijn op export. Te denken valt hierbij aan logistiek, groothandel en landbouw.

Geen duidelijk arbeidsmarktherstel

Op middellange termijn is er overigens geen duidelijk arbeidsmarktherstel. Volgens de ramingen van het UWV zijn er in 2018 nog altijd 724.000 werkzoekenden.

Groei aantal zzp’ers

Het aantal zelfstandigen zonder personeel in de bouw en in de specialistische zakelijke diensten zal in 2013 en 2014 verder groeien. Werknemers zien in het ondernemerschap een alternatief voor dreigende werkloosheid. Maar er zullen ook zelfstandigen stoppen omdat bedrijven bezuinigen op inkoop van diensten door zelfstandigen.

Illustratie: Designed by Freepik


Gratis e-book: Magische combinatie van je LinkedIn-profiel, curriculum vitae en sollicitatiebrief

Meer dan 10.000 sollicitanten gingen je voor!

Download het e-book

Wil je weten hoe je de aandacht trekt van elke werkgever?

Download nu het gratis e-book: De magische combinatie van je LinkedIn-profiel, curriculum vitae en sollicitatiebrief. En ontdek hoe ze elkaar versterken.


Je bent dan ook ingeschreven voor de nieuwsbrief. Bij elke nieuwsbrief kun je je uitschrijven met een afmeldlink.


You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This