Als (oud) leidinggevende heb ik veel meegemaakt. Maar wat mij het meest is bijgebleven, is het sollicitatiegesprek voor een leidinggevende voor medewerkers op de printafdeling. Op papier zag het er goed uit: een gedegen grafische opleiding, jong, vrouw (bijzonder omdat printen nog een mannenwereld is) en snel beschikbaar.

Tijdens het sollicitatiegesprek heb ik eerst uitgelegd wie we zijn en wat we doen. Daarna gaf ik het woord aan de sollicitante om te kijken of er aanknopingspunten waren. Maar ze was nogal zenuwachtig en kwam wat moeilijk tot een verhaal.

Echter plots klonk het brandalarm en stormde de BHV ons lokaal binnen. “Allemaal eruit, dit is geen oefening.” We sputterden nog even tegen maar het gezicht van de goede man zei alles. Nog net jas en tas kunnen pakken en wij naar buiten.

Buiten doorgepraat en ook even vermeld dat dit niet standaard bij de procedure hoorde. Enfin, na 15 minuten bleek het toch een vals alarm te zijn. We mochten weer naar binnen. Het gesprek hebben we snel afgerond en we beloofden een tweede gesprek.

Nadat de sollicitante was vertrokken, evalueerde ik de situatie met de HR-medewerker. Wat ons opviel was hoe koel zij bleef na zo’n onheilstijding. Kortom, wij waren gematigd positief.

Na een week ontvingen we de kandidate weer en kon het gesprek opnieuw plaatsvinden. Het ging gelukkig stukken beter met de zenuwen en we kwamen snel tot de afrondende fase.


Maar tot onze grote schrik moesten we hiermee direct stoppen. Je begrijpt het al, weer een brandalarm, nu gelukkig een geplande oefening maar we moesten wel weer naar buiten. Hier hebben we onbedaarlijk om moeten lachen, wat is de kans dat zoiets je twee keer overkomt?

Na binnenkomst en afronding van de procedure heb ik gevraagd aan de kandidaat of ze even wilde wachten. Na kort overleg waren we unaniem, deze jongedame was een aanwinst als leidinggevende. Zij werd dan ook vervolgens gefeliciteerd met haar succes.

Helaas werkt de jongedame niet meer bij ons en zag Canon de potentie in haar. Daar is ze nu werkzaam, met hopelijk minder brandalarmen.

Ingezonden in de rubriek ‘ik en mijn loopbaan’ door: Ben

Met je loopbaanverhaal maak je lezers blij, geïnspireerd of een beetje wijzer. Daar gaat het om!

[de rubriek ‘ik en mijn loopbaan’ is gestopt]

Illustratie: Designed by Freepik

Gratis e-book: Magische combinatie van je LinkedIn-profiel, curriculum vitae en sollicitatiebrief

Meer dan 12.000 sollicitanten gingen je voor!

Download het e-book

Wil je weten hoe je de aandacht trekt van elke werkgever?

Download nu het gratis e-book: De magische combinatie van je LinkedIn-profiel, curriculum vitae en sollicitatiebrief. En ontdek hoe ze elkaar versterken.


Je bent dan ook ingeschreven voor de nieuwsbrief. Bij elke nieuwsbrief kun je je uitschrijven met een afmeldlink.


Je hebt je met succes aangemeld voor het e-book!

Pin It on Pinterest

Share This