8,7% werklozen zijn er momenteel in Nederland. Daarvan ben ik er een. En ik ben naarstig op zoek naar een baan, waarbij ik op de lange termijn steeds meer genoegen neem met een baan onder mijn niveau. Dit wordt immers ook van me verwacht door de uitkeringsinstantie.

Door een reorganisatie is mijn baan verloren gegaan en omdat re-integratie mijn achtergrond is denk je dat solliciteren je wel gemakkelijk afgaat. Niets is minder waar, het is moeilijk om jezelf goed te verkopen. Of je de werkgever nu naar de mond praat of niet, door een listige vraag tijdens een sollicitatiegesprek word je in de val gelokt.

Dit overkwam mij tijdens een elevator pitch bij de grootste landelijke speler van de sociale zekerheid voor een administratieve mbo-functie die onder mijn niveau was. Ik werd door de organisatie zelf benaderd omdat ik goed paste bij de functie.

Mijn elevator pitch was nog niet halverwege of er werd gevraagd waarom ik een administratieve functie ambieer terwijl ik zo’n mooie cv en werkervaring heb. Uitgelegd dat sociale zekerheid mijn passie is, ik graag met wetten en regels werk en het leuk vind om me daarin te verdiepen. Ik nauwelijks ingewerkt hoef te worden vanwege mijn achtergrond in de re-integratie, en ik sinds een jaar moeder ben en ook even bereid ben om met iets minder gekwalificeerd werk genoegen te nemen. Dat is wat ik wilde horen, hoor ik ze nog zeggen, want ze waren bang dat ik het anders te saai zou vinden.

Na het sollicitatiegesprek had ik toch goede hoop op de functie ondanks het feit dat ze me misschien overgekwalificeerd vonden. 1,5 week later kreeg ik te horen dat ik ben afgewezen omdat ik geen ambities heb. Ik wist niet wat ik hoorde. Zeggen ze eerst dat ik het juiste antwoord heb gegeven op hun vraag over ambities. Maar nu blijkt dat het gewoon een strikvraag was. Of wellicht wisten ze geen betere reden voor de afwijzing. Een grote kater!

Ingezonden in de rubriek ‘ik en mijn loopbaan’ door: Felicia


Met je loopbaanverhaal maak je lezers blij, geïnspireerd of een beetje wijzer. Daar gaat het om!

[de rubriek ‘ik en mijn loopbaan’ is gestopt]

Bewaren

Gratis e-book: Magische combinatie van je LinkedIn-profiel, curriculum vitae en sollicitatiebrief

Meer dan 12.000 sollicitanten gingen je voor!

Download het e-book

Wil je weten hoe je de aandacht trekt van elke werkgever?

Download nu het gratis e-book: De magische combinatie van je LinkedIn-profiel, curriculum vitae en sollicitatiebrief. En ontdek hoe ze elkaar versterken.


Je bent dan ook ingeschreven voor de nieuwsbrief. Bij elke nieuwsbrief kun je je uitschrijven met een afmeldlink.


Je hebt je met succes aangemeld voor het e-book!

Pin It on Pinterest

Share This