Pesten, discriminatie, seksuele intimidatie, geweld op de werkvloer, hoge werkdruk… Ze zorgen ervoor dat werknemers werkstress ervaren en niet gelukkig zijn op het werk. Maar ook privésituaties zorgen voor stress . Denk aan de zorg die een werknemer heeft voor een ziek gezinslid of de nasleep van een sterfgeval.

Vierjarige aanpak van beroepsziekte nummer 1

Een derde van het ziekteverzuim onder werknemers is het gevolg van stress.  En meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes.

Daarom wil minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SWZ) deze beroepsziekte de komende vier jaar bespreekbaar maken en aanpakken. Dit gaat hij samen met werkgevers en werknemers doen.

Het thuis en op het werk bespreekbaar maken van stress, kan ervoor zorgen dat mensen het uiteindelijk niet zo ver laten komen dat ze ziek worden.

Ook de Inspectie SZW gaat de komende jaren extra controleren op gezonde werktijden, werkdruk en agressie op de werkvloer. Dit schreef de minister gisteren in een brief aan de Tweede Kamer.

Start campagne ‘Check je werkstress’

Minister Asscher gaf gisteren het startsein voor een plan om werkgerelateerde stress aan te pakken.


Ook de campagne ‘Check je werkstress’ werd gelanceerd. Hiermee worden werkgevers en werknemers gewezen op de risico’s van teveel werkstress.

De campagne moet er ook voor zorgen dat het taboe op het onderwerp doorbroken wordt. Het moet bespreekbaar worden op de werkvloer.

In de campagne staan de ervaringen van bekende en minder bekende Nederlanders centraal. Hugo Borst en Leontien van Moorsel vertellen bijvoorbeeld over hun ervaringen met werkstress.

In november wil minister Asscher een landelijke Week van de werkdruk organiseren.

Test werkstress

Wil je zelf weten hoe het met je werkstress gesteld is? Doe dan de test op de website van het ministerie van SZW.

De test bestaat uit een aantal meerkeuzevragen die je in een paar minuten hebt beantwoord.

Je krijgt dan een beeld van waar de stress vandaan komt en hoe je je werksituatie kunt verbeteren. De website duurzameninzetbaarheid.nl geeft daarvoor extra tools.

Gratis e-book: Magische combinatie van je LinkedIn-profiel, curriculum vitae en sollicitatiebrief

Meer dan 12.000 sollicitanten gingen je voor!

Download het e-book

Wil je weten hoe je de aandacht trekt van elke werkgever?

Download nu het gratis e-book: De magische combinatie van je LinkedIn-profiel, curriculum vitae en sollicitatiebrief. En ontdek hoe ze elkaar versterken.


Je bent dan ook ingeschreven voor de nieuwsbrief. Bij elke nieuwsbrief kun je je uitschrijven met een afmeldlink.


Je hebt je met succes aangemeld voor het e-book!

Pin It on Pinterest

Share This